„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony Gergely: Megengedhetetlen ami Csepelen történt

26/02/2021 22:17

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Budapest továbbra is biztonságos – hangsúlyozta Karácsony Gergely a Csepelen történt késes támadás kapcsán, amelyről azt állította, hogy elszigetelt esetről van szó. Azt is hozzátette, hogy ide vezet az uszító propaganda és ez megengedhetetlen. A főpolgármester hangsúlyozta, szívesen részt vállal a főváros járvány elleni védekezés szervezésében. Szerinte a főváros eddig is úgy gazdálkodott, hogy a koronavírus terjedését szemmel tartotta.

2021. február 26. Esti gyors - részlet 21.02.26. Karácsony Gergely
09:26
00:00

„Tudjuk azt, hogy a történelemben a  rossz dolgok a rossz szavakkal kezdődtek el, és súlyos szavak hangoztak el az SZFE-ügy kapcsán” – jegyezte meg a Csepelen, a 151-es buszon történt késes incidenssel összefüggésben a főpolgármester hozzátéve, hogy összességében Budapestet biztonságos városnak ítéli. Ami történt Karácsony Gergely szerint a propaganda eredménye, egyedi eset, ami mögött a politika sejlik fel. Hangsúlyozta, politikai töltetétől függetlenül elítéli a történteket. „Ez megengedhetetlen Budapesten, Magyarországon és az egész világon” – tette hozzá.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy Budapesten továbbra is nyugodtan lehet SZFE-s, vagy éppen Klubrádió emblémával ellátott maszkban utcára menni.

A Fővárosi Közgyűlés ülése
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

Budapest meg tudná szervezni a koronavírus elleni védekezést

A főpolgármester szerint a fővárosi önkormányzat valóban szeretne segíteni. Azt, miszerint a kormány jelentős, Magyarország számára fenntartott oltóanyagot nem foglalt le (Moderna), őrültségnek nevezte. Ezeket a főváros szívesen felhasználná, hogy a tömeges oltás végre megindulhasson. Ennek céljából, meg kell nyitni a stadionokat, a jelenleg zárva tartó művelődési házakat. Az oltást akár kulturális programokkal összekötve is lehetne tartani. „Készen állunk erre, a szűk keresztmetszet a rendelkezésre álló oltóanyag” – mondta.

A pénteki Covid 2021 bizottsági ülésen háziorvosok beszámolóit hallgatták meg és ezek alapján Karácsony nem lát szervezett oltási programot a kormány részéről. A háziorvosokra már most elképesztő terheket rótt a kormány, amikor még viszonylag kevés vakcina érkezik az országba. Félő, hogy a tömeges oltás idején ez nem lesz elégséges. Orbán Viktor miniszterelnökhöz hasonlóan szerinte is nagyon nehéz lesz a következő két hét. Ezen az sem könnyít, hogy bár Budapest is világváros, a járványügyi adatok, mind a fertőzések, mind az elhalálozások száma tükrében az országos átlag alatt van.

Budapest nem a koronavírus, hanem a kormányzati elvonások áldozatává válik?

Karácsony hangsúlyozta, hogy a járvány idején, amikor emberéletek forognak kockán, a főváros minden beszerzését a járványügyi helyzetet szem előtt tartva a lehető legjobb ár-érték arányban hajtotta végre. Ma azt látjuk, hogy közel 100 milliárd forint szökött el Budapesttől, ennek egy részét a járványügyi védekezésssel, másik részét a gazdaság visszaesése, harmadik részét pedig valóban a kormány intézkedései okozták.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Esti gyors
21.02.26 18:14
Riporter: Hardy Mihály