„Klubrádió
Belső közlés

Kapecz Zsuzsa: Csudajó, gyönyörű az élet

1/05/2020 08:00

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A költészet napjától kezdve a karanténidőszak végéig a Klubrádió honlapján minden nap közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül, hogy az otthon maradást ezzel is tartalmasabbá, könnyebben elviselhetővé tegyük. Ma Kapecz Zsuzsa Csudajó, gyönyörű az élet – Schön Zsófi önéletírása című fiktív emlékiratát hallgathatják meg Lovas Rozi, a Radnóti Színház művészének előadásában.

2020. május 01. Belső közlés (2020.05.01. Kapecz Zsuzsa)
52:37
00:00
Kapecz Zsuzsa kevéssé ismert, kissé rejtélyes és titokzatos szerző: 1981-ben először verseskötettel jelentkezett, a rendszerváltás után azonban inkább prózát jelentetett meg, novelláskötetet éppúgy publikált, mint a Csudajó, gyönyörű az élet címet és a Schön Zsófi önéletírása alcímet viselő fiktív emlékiratát – ezeket összeköti, hogy erősen érzékelteti bennük az egyszerű valóság tényét és jelenlétét. A fiktív emlékirat ezen felül egy egész generáció felnövéstörténetét is magában foglalja, mintegy a szocializmusba emelve át Szerb Antal Utas és holdvilágának hangulatát is. Igényesen és szórakoztatóan jeleníti meg a hetvenes évek elejének légkörét, s egyúttal a Kádár-rendszer mentalitásának kereteit is hitelesen adja át.

A szövegből Lovas Rozi, a Radnóti Színház színésznője olvasott fel egy egész órás részt Belső közlés c. műsorunk számára, amely mától itt, a honlapunkon is megtalálható. A mai napon, amikor több idejük lehet meghallgatni, a felvétellel az ünnep korábbi jelentéstartalmával való szembenézést is ösztönözni kívánjuk, hisz a mű címe is a Mint a mókus fenn a fán kezdetű úttörőnótára utal ironikusan.

A szöveg a fenti lejátszás gombra kattintva hallgatható meg. Az adás, amelyben a felolvasás először elhangzott, itt hallgatható meg, a Belső közlés beszélgetése a szerzővel, Kapecz Zsuzsával pedig itt érhető el. A műnek azt a fejezetét, amelyből a felolvasott részek származnak, itt, a könyv további részeit pedig itt olvashatják el írott formában is.