„Klubrádió
Reggeli gyors

Káoszt okoz a középiskolai felvételiknél az új NAT

18/02/2020 16:35

| Szerző: Klubrádió

A szakképzésről már lehetett látni, hogy a kormány intézkedései fenekestől felborították. A gimnáziumi képzés még átlátható volt, de csak a NAT-ig.

2020. február 18. Reggeli gyors - részlet 20.02.18. Juhász Ágnes
07:21
00:00

Február 19-éig gyűjthetik össze a középiskolai jelentkezési lapokat az osztályfőnökök, aztán már hiába gondolja meg magát a diák. Csakhogy az új alaptanterv megkavarta a helyzetet, a gimnáziumokban sem tudják, hogy milyen tagozatokat tudnak indítani, így aztán nem nagyon tudnak segíteni a választásban. A gyereknek és persze a szülőnek úgy kell döntést hoznia, hogy fogalma nem lehet a jövőről.

A szakképzésből ismerős lehet a helyzet – mondta el Juhász Ágnes, a Civil Közoktatási Platform szakképzéssel foglalkozó munkacsoportjának tagja. Ugye ott ősszel alapvető változások lépnek életbe. Ám az ezeket tartalmazó rendelet csak a határidő után jelent meg. Például az is csak később derült ki, hogy milyen képzéseknél fizetnek ösztöndíjat, ami azért sokakat érdekelt volna, időben. Az iskolák, a pályaválasztási szakemberek, a szülők semmiféle érdemi tájékoztatást sem kaptak. A hivatalos honlapokon nem volt információ, tehát az egész felvételi jelentkezés egy nagy ugrás volt a sötétbe.

Nos, az új NAT óta hasonló káosz van a gimnáziumoknál is. Azt sem lehet tudni, hogy lesz-e minden tárgyhoz kerettanterv. Az iskoláknak áprilisban el kell készíteniük a szakmai programjukat, miközben felvételiztetni kell. Az új tanterv kevés szabadon használható óraszámot hagy, ezért nem lehet tudni, mit taníthatnak majd emelt szinten, köznapi kifejezéssel: milyen tagozatokat indíthatnak. Lehet, hogy bizonyos tárgyak kiemelt oktatásához nem lesz elég tanár. 

Ilyen körülmények között elég nehéz megtervezni a gyerek jövőjét.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor.

Reggeli gyors
2020.02.18. 06:00
Műsorvezető: Dési János