„Klubrádió
Hetes Stúdió

Kádár - se kiköpni, se lenyelni nem tudjuk

11/07/2020 14:03

| Szerző: Klubrádió

Hetes Stúdió szombaton délután három órától Lampé Ágnessel. A második órában várjuk hallgatóink hívását.

2020. július 11. Hetes Stúdió (2020. július 11., szombat 15:00)
106:35
00:00
Műsorvezetők: Lampé Ágnes, Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter
Magyarország legszegényebb településein szinte elkerülhetetlenül sodródnak bele a kamaszok a kábítószer-fogyasztás csapdájába. A szülők közmunkán, napszámon, a fiatalok ki vannak téve a kereskedőknek. Az állam pedig segítség helyett büntet: alkalmatlanná nyilvánítja a szülőket a nevelésre, a fogyasztó fiatalok pedig gyermekotthonba kerülnek. Csakhogy ezekben a speciális gyermekotthonokban nem kapják meg azt a figyelmet, amiért odakerültek. Boros Ilona, a TASZ munkatársa rendszeresen kap ehhez hasonló megkereséseket a kétségbeesett szülőktől. Vele beszélgettünk.

Szerb Antal
 
Szerb Antal

Szerb Antal került a kultúrharcos politika célkeresztjébe. A munkaszolgálatban 1945-ben megölt népszerű magyar írót okolta egy tévéműsorban Ifj. Lomniczi Zoltán azzal, hogy miatta kap az iskolákban a világirodalom jóval nagyobb súlyt a magyar irodalomnál. A magyarázat szó szerint pofonegyszerű: a Szerb-féle világirodalom-történet jóval vastagabb, mint az ugyancsak általa írt magyar irodalom története. Az, hogy a jogász kijelentései a szakértelemnek még a csíráit is nélkülözik a történet kevésbé jelentős oldala. A nagyobbik baj az, hogy a Századvég jogi szakértőjéről és főként a kormánypárti média mindennapos szereplőjéről beszélünk. Így van okunk van azt gondolni, hogy amit ő mond, az voltaképpen a kormány hangja és üzenete. Józsa Márta összeállítása.

Kádár János ellentmondásos alakja a magyar történelemnek, csakúgy, mint az emlékezete. A Kádár-nosztalgia ma is erősen él a társadalomban, ezt több kutatás is megerősítette már. Ahogy Bárány Balázs történész fogalmazott: Kádár emlékét se kiköpni, se lenyelni nem tudjuk. Bárány Balázzsal beszélgettünk erről.

Minek köszönhetjük, hogy Magyarországon nem volt tömeges koronavírusos megbetegedés? Lesz-e saját oltóanyaga Magyarországnak? Milyen új ajánlásokat fontolgat a WHO a második hullám megfékezésére? Ezekről és más fontos kérdésekről beszélgetett WHO magyarországi igazgatójával, Ledia Lazerivel Csernyánszky Judit.

Megbeszéljük a hét legfontosabb eseményeit Buják Attilával és Unyatyinszky Györggyel.

A beszélgetésbe a hallgatók is bekapcsolódhatnak a +36 1 387-84-52-es +36 1 387-84-53-as  telefonszámokon.

Hetes Stúdió
2020. július 11. szombat 15:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes
Szerkesztő: Herskovits Eszter