„Klubrádió
Reggeli gyors

JPost: Levélben nyugtatja a kormányzat Schmidt Mária miatt a holokausztszövetséget

20/06/2019 10:18

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Schmidt Mária történész nem vett részt a Sorsok Háza múzeum koncepciójának kidolgozásában – biztosította Takács Szabolcs európai ügyekért felelős államtitkár a Nemzetközi Holokauszt Emlékezeti Szövetséget – értesült a Jerusalem Post. A lap szerint az üzenet arra is utal, hogy Schmidt Máriát hivatalosan is kizárhatják a projektből. A Foreign Policy pedig arról ír, nincs olyan nagy veszélyben az európai liberalizmus, mint nemrég még látszott.

2019. június 20. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Csernyánszky Judit (2019.06.20.)
05:27
00:00

Noha a populisták irányba álltak, és területet fogtak, a liberalizmust sem kell eltemetni, sőt: az uniós választások eredménye arra enged következtetni, van jövője a liberális demokráciának – ez a summázata a Pozsonyban nemrég tartott, a davosinál is tekintélyesebb GlobSec konferenciának, amiről az amerikai Foreign Policy folyóirat számolt be.

A témában végzett felmérés szerint a populizmus térnyerése ellenére csak a megkérdezettek 13 százaléka nem támogatja az uniós tagságot. Magyarországon 83 százalék kiáll a közösség mellett, noha 57 százaléka nem ért egyet az alapvető uniós értékrenddel.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszer úgy fogalmazott a tudósító kérdésére, hogy Magyarország nem tartozik a mainstream politikához, mert saját nemzeti érdekeit tartja szem előtt, amit egyáltalán nem szégyell. A migránskérdésről pedig azt mondta, inkább a fiatalokat sarkallják szülésre, minthogy idegeneket engedjenek az országba. Nem volt más válasza arra a felvetésre sem, hogy a klímaváltozás miatt például Bangladesből és az indonéz szigetvilágból muszlim közösségek vehetik majd az irányt Európa felé. Szijjártó azt mondta, ezeknek az embereknek ott kell segíteni, ahol jelenleg élnek.

 

Amerikában is hír Mészáros és Jászai üzlete

A 4iG cégben többségi részesedést szerzett Jászai Gellért egy nappal azután, hogy a kormányközeli vállalkozó Mészáros Lőrinctől felvásárolt jelentős hányad birtokában 40 százalékos tulajdonjoga lett az informatikai nagyvállalatban, elmondta, ugyan adósságot fog felhalmozni, de mindenképpen nagy akvizíciós tervei vannak Kelet-Közép-Európában az elkövetkező 2-3 évben. Az Orbán Viktor magyar miniszterelnök gyerekkori barátjával, Mészáros Lőrinccel továbbra is jó kapcsolatot ápoló üzletember a Reutersnak nyilatkozott.

Nyilvánvaló, hogy a cégnél az 5G-s rendszerfejlesztés lesz az egyik irány, ami önmagában 700 milliárd forintos üzletet jelent, s ami iránt a kormány már komoly elköteleződést tanúsított. A 4iG az első negyedévben 56 százalékos bevételnövekedést tudott produkálni. A témát a Nasdaq amerikai részvénypiac lapja is fontosnak találta, ezért szintén lehozta az interjút.

Egyébiránt a Budapesti Értéktőzsde a 4iG részvényeit a standard kategóriából a prémiumba sorolta még június első hetében. Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy az 5G-s tenderért folyó harc az egész világon élesedett, miután a kínai Huawei vállalat az amerikaiakkal szemben nem kis előnyre tett szert. Számos elemző szerint az 5G-s infrastruktúra alapvetően befolyásolhatja, mitöbb átrendezheti a világpolitikai erőviszonyokat.

Színeváltó Weber

Az Euronews kronológiát állított össze Manfred Webernek, az Európai Néppárt (EPP) potenciális európai bizottsági elnökjelöltjének Orbánról tett nyilatkozataiból.

Weber színeváltozásait kritikusan követve éles az ellentét az első, még 2013-ban formált, Orbánt feltétel nélkül támogató véleménye és az utolsó, a 2019-es között, amikor a néppárti vezető arra kényszerült, hogy felfüggessze a Fidesz tagságát az EPP-ben. Hogy a történet hogyan folytatódik tovább ma, amikor a Fidesz tagsága forog kockán – nem tett utalást az Euronews.

Az Európai Néppárt frakcióülése Strasbourgban - Orbán Vik
 
 Strasbourg, 2018. szeptember 11. Orbán Viktor miniszterelnök (b2) az Európai Néppárt (EPP) frakcióülésén az EP épületében, Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. Mellette Manfred Weber, az Európai Néppárt, az EPP frakcióvezetője (j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs




Schmidttet távolítják a Sorsok Házától

Schmidt Mária történész nem vett részt a Sorsok Háza múzeum koncepciójának kidolgozásában – biztosította Takács Szabolcs európai ügyekért felelős államtitkár a Nemzetközi Holokauszt Emlékezeti Szövetséget (IHRA) még június 7-én írt levelében. Az üzenetről a Jerusalem Post közölt cikket az általa megismert levélre hivatkozva.

A lap szerint az államtitkát arra is utal, hogy Schmidt Máriát és az általa vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt hivatalosan is kizárhatják a projektből. Ez megfelelne az IRHA elvárásának, mert a szervezet részéről egyértelműen közölték, nem szeretnék, ha Schmidt Mária részt venne a Sorsok Háza múzeum munkálataiban.

Schmidt ellen a legfőbb kritika, hogy gyakorlatilag egyenlőségjelet tesz a kommunisták és a nácik által elkövetett bűnök közé, valamint elkeni a magyar állam felelősségét a holokausztban.

A józsefvárosi pályaudvaron kialakított holokauszt emlékhely megnyitása állandó vitáktól kísérve évek óta húzódik, bár az épülete már elkészült. Tavalyi tervek szerint az emlékhelyet a kormány az EMIH-hel és a kormányközeli Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal együttműködve alakította volna ki, és már 2018-ban megnyitották volna az intézményt.

A témáról bővebben itt és itt is olvashat és hallhat.

Jövőre megnyílik a Sorsok Háza
 
 Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum és a XX. Század Intézet főigazgatója, Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b-j) a Sorsok Házáról tartott sajtótájékoztatón 2018. szeptember 7-én. Bejelentették, a józsefvárosi pályaudvaron kialakított holokauszt emlékközpont 2019-ben megnyílik, tulajdonosa a zsidó közösség lesz. MTI Fotó: Mohai Balázs
 
 
Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. június 20., csütörtök 07.00
riporter: Csernyánszky Judit