„Klubrádió
Reggeli gyors

Jövőölő gondolkodás

4/06/2019 11:10

| Szerző: Klubrádió

A következő költségvetésben sem látszik, hogy a kormány tisztességes béremelésre készülne a pedagógusok körében. Még működnek az iskolák, de látszanak az összeomlás jelei.

2019. június 04. Reggeli gyors - részlet 19.06.04.
07:49
00:00

Vaskos hazugságok, vagy tévedések, nem tudom, melyik a rosszabb – jellemezte Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt a köszöntőt, amelyet Rétvári Bence államtitkár mondott a pedagógusnap alkalmából. Aztán sorolta a csúsztatásokat.

Igaz, hogy emelték az alapilletményeket, azonban azt nem mondta el az államtitkár, hogy közben 15-20 százalékkal megemelték a munkaterhet, és elvettek plusz kereseti lehetőségeket. Emelték az óraszámot.

Azok a számok sem valósak, amelyeket az államtitkár a bérekről mondott, a valóságban egy egyetemet végzett, kezdő tanár nem egész 135 ezer forintot vihet haza.

Az utánpótlásról szólva is „fedőszöveget” mondott Rétvári Bence, azt nem említette, hogy a tanárszakra jelentkezők 40 százaléka még a diploma megszerzése előtt abbahagyja a képzést, a pályakezdők harmada egy év után, egy másik harmada pár év után elhagyja a pályát. A társadalom egészen más, mint volt mondjuk 20 évvel ezelőtt, a tanítás sokkal nagyobb feladat, mint akkor volt.

A fő gond persze a pénzhiány. Még a sztrájktárgyalásokon sem sikerült tisztázni, hogy mekkora összegre volna szükség egy tisztességes, például 30 százalékos béremeléshez. Több száz milliárdos tételről kellene beszélni, de ennek a következő költségvetés tervezetében nyoma sincs.

Hogy akkor miért nem hangosabbak a pedagógusok, miért nem sztrájkolnak? A tanári kar ötvenen felüli része -és ők sokan vannak- már csak túlélni szeretné ezt az időszakot, ilyen stratégiához szokott hozzá – mondja Szűcs Tamás.

A szülők egy-egy helyen próbálnak segíteni, támogatják a pedagógusok küzdelmét, de általános szolidaritásról nem beszélhetünk. A tehetősebben magániskolába viszik át a gyermekeiket, mások az egyházi fenntartású iskolákban gondolkodnak, hiszen ott jobba a kondíciók.

Dési János interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.