„Klubrádió
Reggeli gyors

Jön, lát, győz, fut – M. Dénes Tamás zenés sportjegyzete

23/02/2020 19:47

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

Koós János Speedie Gonzales című dalát hallják, különös tekintettel arra, hogy most egy olyan futballistáról fogok  beszélni, aki nem elég, hogy a labdarúgó BL-ben soha nem látott 10 gólt lőtt hét meccsen, de ehhez meg egy világrekordot is futott majdnem. Ezért tehát a Speedie Gonzales zenéje.

2020. február 21. Reggeli gyors-részlet (2020.02.21. M. Dénes Tamás zenés sportjegyzete)
04:21
00:00
Egy 19 esztendős norvég fiatalemberről van szó, Erling Braut Haalandról, aki a télen nevetségesen olcsónak tűnő 20 millió euróért igazolt a Salzburgtól a német sztárcsapathoz, a Borussia Dortmundhoz. Azóta ott lejátszott hét meccset, amelyen – írd és mondd – 11 gólt ért el. Gyakorlatilag csodaszámba megy a játéka.  A dortmundi csúcspont a  keddi Paris Saint-Germain elleni hazai BL nyolcaddöntő mérkőzés volt, amelyet gyakorlatilag csak a norvég fiú remeklésével nyert meg a német csapat 2:1-re. Haaland két gólt lőtt, a Dortmund mindkét gólját. A szőke 194 cm magas 90 kilós bivalyerős csatártól rettegnek a védők, van egy kapus, konkrétan  Honduras U20-as válogatottjának kapusa, akinek 9, azaz 9 gólt lőtt egy meccsen egy korosztályos válogatott meccsen –  ő szerintem elgondolkodott a Norvégia elleni meccs után , hogy folytassa-e a pályafutását vagy sem. Killernek – azaz gyilkosnak – nevezik a kommentátorok, mert annyira hidegvérű gólhelyzetben, mint talán senki más ezen a Földön. Szóval azt már tudtuk, hogy a következő évek egyik legmeghatározóbb játékosáról van szó, de azt nem, hogy gyorsabb, mint az atléták és a rövidtávfutók. Márpedig így van, az olasz televízió a Sky Italia lemérte, hogy Haaland a PSG elleni meccs 16. percében kifejelte a labdát a saját tizenhatosa előtt, majd egy olyan sprintet vágott le 60 méter alatt, mint a profi futók – sőt jobbat: 6,64 sec alatt futotta le a távot. Nos, 6,34 a világrekord, amit az amerikai Christian Coleman állított fel.

A norvég Dagbladet című újságnak Alf-Inge Haaland, Erig édesapja elmondta, hogy fia remek atléta volt, és még mindig ő tartja a norvég rekordot az ötévesek kategóriájában: 1,63 méteres távolugrásával. Kézilabdázónak is nagyon jó lett volna, és sízőnek is – mesélte Alf-Inge Haaland, de a foci mellett döntött a fiú, mert valószínűleg ez volt a küldetése.

Az édesapjának egy Roy Keane nevű ámokfutó ír középpályás olyan sérülést okozott 2001-ben készakarva, amiből már soha nem tudott visszatérni a focipályára. Pedig szépreményű, jó védő volt ő is.

De jött Erling – ahogy a neve mondja –, a bátor, aki úgy tűnik, jelezni akarja, a vér nem válik vízzé. És most róla beszél nemcsak Európa, hanem az egész világ. Őt nem lehet már úgy lerúgni, mint az édesapját, ő ugyanis már túl gyors ehhez mindenkinek.

M. Dénes Tamás zenés sportjegyzete a 2020. február 21-i Reggeli gyorsban hangzott el.