„Klubrádió
Reggeli gyors

Jön a nyugdíjkötvény

25/02/2020 12:20

| Szerző: Klubrádió

Egyelőre nem sokat lehet róla tudni, csupán azt, hogy egy új állampapír lesz, amely kamatozását, hozamát tekintve versenyképes lehet a szuperállamkötvénnyel is.

 

2020. február 25. Reggeli gyors - részlet 20.02.25. Lovas Judit
06:17
00:00

Magánszemélyek vásárolhatják majd a nyugdíjkötvényt, amellyel hosszú távú, akár több évtizedes megtakarításra akarják ösztönözni az embereket. A lekötési kötelezettség minimum 10 év, minél fiatalabb korban lesz érdemes megvásárolni, és a befektető 65 éves korában fut ki a kötvény. Varga Mihály pénzügyminiszter annyit árult még el, hogy adókedvezményt nem terveznek adni a befektetőknek.

Lovas Judit, az azénpénzem.hu portál főszerkesztője elmondta, hogy bár részleteket még tényleg nem lehet tudni, az általánosságban elmondható, hogy a legbiztosabb befektetés az állampapír. Az állam ugyanis fizetni fog, legfeljebb majd elinflálja. Márpedig az ilyen hosszú távú befektetésnél nagyon fontos a bizalom. Nem véletlen a Magyar Állampapír Plusz sikere, amelybe mintegy 3.000 milliárd forint áramlott, igaz, hogy más befektetések rovására. Egyébként a nyugdíjkötvényt is emiatt nem indították előbb.

Lovas Judit szerint az nem túl vonzó, hogy nem gondolkodik a pénzügyminisztérium adókedvezményben. Az sem szerencsés, ha menet közben nem lehet hozzányúlni a pénzhez, ha az ember megszorul. A nyugdíjpénztárakban elhelyezett pénzünkből például vehetünk ki, igaz, hogy az súlyos szankciókkal jár. Mindenesetre az 50-100 milliárd forintos tervezett értékesítés elérhetőnek látszik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2020.02.25. 06:00
Műsorvezető: Dési János