„Klubrádió
Reggeli gyors

„Jól néznek majd ki a lakóparkok, ha Balaton se lesz”

17/02/2021 15:25

| Szerző: Klubrádió/szg

Megköszönte paloznaki kollégájának a vagány kiállást Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere – előbbi településen ugyanis változtatási tilalmat léptettek életbe. Sajnos már nem sok van, de az épen maradt nádasokat és a Balaton ökológiája szempontjából fontos területeket meg kellene őrizni, hogy „egyéb érdekeknek” ne essenek áldozatul. Például ne vágják ki a nádast, csak hogy egy új társasházból rá lehessen látni a tóra – tette hozzá.

2021. február 17. Reggeli gyors - részlet 21.02.17. Lombár Gábor
11:32
00:00

Balatonfenyves polgármestere, Lombár Gábor legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy a Somogy megyei településen felvették a harcot az olyan esetekben, amikor valaki a part menti telkét úgy akarja megnagyobbítani, hogy – például sittel – tölti fel a tavat. De elsőként nem erről kérdeztük, hanem Paloznak ügyéről. Az ötszáz lakosú településen változtatási tilalmat rendelt el a polgármester, tehát legalább egy évig senki sem építhet semmi újat a faluban. 

Lombár Gábor, aki a Balatoni Szövetség elnöke is, azt mondta: szerinte jól teszi a polgármester, hogy ezt meglépte, és nyilván hosszas fejtörés után jutott el eddig, mert nem egyszerű döntés. A település érdeke a fontos, és nagyrészt helyben élő, helyi közéletben évtizedek óta részt vevő emberek a polgármesterek, nyilván ismerik a lakosok véleményét, elvárásait. Nem lesz egyszerű, mert olyan változások vannak a Balaton környékén, amelyek több emberrel, több épülettel, nagyobb terheléssel járnak. Nem biztos, hogy minden településnek ez a vágya. Ő maga Balatonfenyvesen született, 30 éve polgármester, bízik a képviselőtestületben, tehát meg merne hozni egy ilyen döntést.

Úgy fogalmazott: a Balaton nemzeti kincs, a szövetségnek a Balaton érdekét kell nézniük, mert ha nem ezt teszik, akkor nemsokára tó se lesz, és aztán gyönyörűen mutatnak majd az apartmanházak és egyéb drága, új épületek. Nagyon meg kellene találni az egyensúlyt a természet, valamint a turizmus, a befektetők között – hangsúlyozta.  Lombár Gábor ezért megköszönte ezt a „vagány kiállást” paloznaki kollégájának.

Örülnek, hogy a Balaton ígérkezik az első számú turistacélpontnak nyáron, csak van egy határ, amikor már problémákkal küszködnek a fenntartás szempontjából. Ez azért sem könnyű feladat, mert bevételektől esnek el, így aztán akár a működés is veszélyben lehet, vagy legalábbis nehézségekbe ütközhet. Ezért szerinte figyelembe kell vennie a kormányzati döntéshozóknak, hogy a balatoni települések (ahogy a turizmus céltelepülései általában) mindig több feladatot kell, hogy ellássanak, mert a turisztikai infrastruktúra az ő dolguk.

Szerinte a Balatonnak olyannak kellett volna maradnia, mint amilyen réges-régen volt. Sajnos már nem sok ilyen van, de az épen maradt nádasokat és a tó ökológiája szempontjából fontos területeket meg kellene őrizni, hogy „egyéb érdekeknek” ne essenek áldozatul. Például „az nonszensz”, ha építenek egy társasházat, és azért akarják kivágni a nádat, hogy rá lehessen látni a vízre. Ezt nem szabad engedni, az ilyen helyzetek megoldása a települések kezében van, kimondhatják, hogy mi a „kotta”, és nincs az az érdek, amely miatt ezt megváltoztatnák.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: CivertanS/Wikimedia Commons

Reggeli gyors
2021.02.17. 08:15
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert