„Klubrádió
Esti gyors

John Bolton: A 9/11 előtti időszak tér vissza, a tálibok egy szavát se lehet elhinni

21/08/2021 16:40

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Donald Trump elnök korábbi nemzetbiztonsági tanácsadóját kérdeztük az afgán helyzetről. A héjának számító volt nagykövet, John Bolton szerint nagy hiba volt kivonulni, és ebben volt elnöke felelősségét is látja. Az afgán menekülteknek segíteni kell – mondta, hozzátéve: semmi jót nem vár a hatalomba húsz év után visszatérő táliboktól.

2021. augusztus 18. Esti gyors / részlet, John Bolton-interjú (21.08.18.)
06:30
00:00

Az előző amerikai elnök, Donald Trump menesztett nemzetbiztonsági tanácsadóját, John Bolton volt nagykövetet, miniszterhelyettest kérdeztük a legfrissebb afganisztáni fejleményekről. 

A tegnapi sajtótájékoztatójuk (az interjú szerdán készült – a szerk.) után az az ember benyomása, hogy a tálib vezetés talán mégsem olyan középkori, ahogy korábban ön is jellemezte őket, mint gondoltuk. Ön elhiszi, amit tegnap ígértek? Senkinek nem lesz bántódása, amnesztiát hirdetnek még a kormánynak és a hadsereg tagjainak is, védik a nőket, lesz sajtószabadság.

Nem hiszem el azt, amit mondanak. Mosolyognak, ez igaz, mostanra sokkal jobb lett a PR-juk, mint 20 évvel ezelőtt volt. Ám ideológiájuk, ami az iszlám radikális értelmezésén alapul, szerintem semmit nem változott az elmúlt két évtizedben. Mindent megígértek a lányoknak, asszonyoknak, de azért hozzáteszik, hogy a saría törvényei szerint persze. A dzsihadisták normái természetesen nem egyeztethetők össze a nyugati értékrenddel. Ez nem kérdéses. Ugyanakkor máris hallani, hogy nőket adtak el, hogy tüntetőkre lőttek. Várjuk meg, amíg minden amerikai és szövetséges elhagyja a terepet! De kétségeim nincsenek afelől, mi várható… 

 
John Bolton
 Fotó: Gage Skidmore / Wikimedia Commons
 

Terrorista szervezetnek tartja a tálibokat? Ahogy eddig a világ nagy része, ideértve nemcsak a hivatalos kormányzati véleményt, de a nagy közösségi oldalakat is?

Noha semmi jelét nem adták most, hogy közük lenne a terrorizmushoz, talán épp ezért jelentenek komoly fenyegetést. Vissza fogják hívni az al-Kaidát, az ISIS-t, és még ki tudja, milyen terrorista szervezeteket, amelyek menedéket találnak majd az országban. Szerintem tarthat Amerika és más ország is a terrortámadásoktól a jövőben.

Ha kormányt alakítanak, esetleg megváltozhat a véleménye, nem?

Szerintem, ha a szövetségesek és a nyugati újságírók is mind elhagyják az országot , akkor mutatják meg az igazi arcukat. A közel- és a távoli jövőt tekintve is nagyon aggódom, például, hogy Pakisztánból is átjönnek a terroristák és hatalomhoz jutnak. Ha csak azt nézzük, hogy az afgánok szó szerint halálra vannak rémülve, már az önmagában is elég riasztó.

Mit ért el ön szerint az Egyesült Államok az elmúlt 20 évben Afganisztánban? Mit tekint eredménynek?

Stratégiai célunk volt 20 évvel ezelőtt a tálibok hatalmának a megdöntése, illetve az Al-Kaida hatástalanítása. Ezt, ha nem is rövid idő alatt, de elértük. Viszont ott maradtunk Afganisztánban. Azért, hogy ők ne is térhessenek vissza a hatalomba. De voltak fölösleges dolgok, mint például a nemzetépítés eszméje. De ne tévedjünk, szerintem továbbra is ott kellene lennünk. Mint ahogy ott voltunk 45 évig Európában, amíg a Varsói Szerződés, a Szovjetunió szét nem esett és a vasfüggöny le nem omlott. Ha például 2001. szeptember 11-én is ott lettünk volna, nem történik meg az Egyesült Államok elleni terrortámadás. Attól tartok, visszatérünk a 9/11 előtti időszakhoz.

Miért gondolja azt, hogy Amerika kivonulása nemcsak Amerikára, de a szövetségesekre nézve is veszélyt hordoz magában?

Szerintem mindenki veszélynek van kitéve, erről írtam a Wall Street Journalban is. Azzal, hogy a tálibok úgymond győzelmet arattak Afganisztánban, megerősödhet, új életre kelhet az Al-Kaida, az ISIS. Azzal, hogy kivonultunk, nem keletkezhet űr, hacsak meg nem adtuk magunkat. Ugyanakkor senki nem mondja, hogy az Egyesült Államok nem fogja megvédeni magát a terroristák támadásaitól. A kérdés az, miként tudja megvédeni magát, ha már nincs Afganisztánban. Ez az opció sajnos már kizárva.

Afgán konfliktus
 
Tálib fegyveresek őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér bejárata előtt 2021. augusztus 16-án, miután elterjedt a hír, hogy külföldi országok vízum nélkül is kimenekítik a helyi lakosokat és több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil behatolt a repülőtér területére. Fotó: MTI/EPA/STRINGER
 

Mit szól ahhoz, hogy a magyar kormány nem fogad be afgán menekülteket?

Azt gondolom, hogy az amerikai és NATO-erőknek erkölcsi kötelességük segíteni azokat, akik őket is segítették. A tolmácsokat, a szolgálatot teljesítőket és családjaikat. Hisz tudjuk, nagyon félnek a következményektől, és joggal, amennyiben ott ragadnak az országban. Én is biztos vagyok abban, hogy ha nem tudnak eljönni, akkor bosszúhadjáratot indítanak ellenük.

Joe Biden elnök azt ígérte, ami a szlogenje is, hogy Amerika visszatért, olyan lesz, mint régen. A mostani események ismeretében ön hogyan értékeli ezt a kijelentést?

Két dolog. Az egyik, hogy Trump és Biden egy platformon volt a kivonulást illetően. Ez nagy hiba volt, most már mindenki láthatja. A másik, hogy a csapatkivonást szinte csak úgy lehet értelmezni, hogy Amerika visszavonulót fújt. Ez megfutamodás. Ezért viszont egyértelműen Bident terheli a felelősség. Ebből Kína, Oroszország és számos szövetségesük erényt fog kovácsolni, a maguk erősítésére fogják kihasználni a helyzetet. Az egész Nyugatra nézve kínos következményei lesznek ennek.

Milyen élet várhat egy hétköznapi afgánra?

Szerintem ki fogják kiáltani Afganisztánban az iszlám emirátust, és ezzel csatlakoznak azon országok közösségéhez, ahol a saría törvényei uralkodnak, és ahol majd azt lehet mondani, mint a közel-keleti országokban, hogy az alkotmány a saríán alapul és ők mondják meg, hogy abban mi legyen. Ez messze van a demokráciától. Nem beszélve arról, hogy rossz üzenete van ennek mondjuk Tajvanra, Ukrajnára, Belaruszra nézve, mert megerősödnek az autoriter rendszerek. Mert azt látják, amit én is, hogy meggyengült az amerikai vezetés és imázsa, megerősödnek Amerika ellenfelei. Az eddig is rossz helyzet még rosszabb lesz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2021. augusztus 18., szerda 18:40
Riporter: Csernyánszky Judit