„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Jogsit akar? Türelem!

7/08/2019 16:09

| Szerző: Klubrádió

Kevés az oktató, sok a tanuló, az elmúlt 3 évben 25 százalékkal nőtt a számuk, és egyre többen szeretnének a minimálisan előírtnál több órát venni. 

2019. augusztus 07. Élőben a városból 2019.08.07. 13:00
42:13
00:00

Jelentősen meghosszabbodott a vezetői engedély megszerzésének időtartama. Az Élőben a városból című műsor szakértője, Pető Attila magyarázta meg, hogy miért. Először is kevés az oktató, és ez nem budapesti, vagy lokális jelenség, ez így van mindenütt az országban. Másodszor egyre többen szeretnének megtanulni autót vezetni, így aztán a sikeres elméleti vizsga után hónapokat is kell várniuk, hogy elkezdhessék a gyakorlati részt. Adott esetben 8-9 hónapos is lehet a kényszerszünet, különösen akkor ha valaki csak bizonyos napszakokban, például az esti órákban ér rá. Egyébként a jogszabály szerint a sikeres KRESZ-vizsga után 2 éve van valakinek, hogy megszerezze ténylegesen a jogosítványt.

Pető Attila tapasztalata szerint a férfiak hamarabb jelentkeznek, jellemzően 20 évesen, a nők inkább akkor, amikor jön a gyerek. Akkor érzik át ugyanis, hogy őt majd szállítani is kell. Egyébként az anyukák, vagy leendő anyukák sokkal óvatosabban, átérzik a gyermek iránti felelősséget, gyakran előfordul, hogy a minimálisan előírtnál több órát vesznek, gyakorlásképpen. Ez is növeli a jogosítványszerzés átlagos hosszát.

Legkorábban 16 és fél évesen lehet elkezdeni a tanulást, de a szakértő ezt ilyen korán nem javasolja. Mint ahogy azt sem, hogy a fiatal mondjuk a papa segítségével kezdje el az autóvezetés elsajátítását, nem csak a veszélyessége miatt, hanem amiatt is, mert rossz szokások, rossz mozdulatok rögzülhetnek a tanulóban, amelyeket az oktatónak később meg kell változtatnia. Ez pedig nem egyszerű feladat.

Pető Attila látott már olyat is, hogy valaki autóval érkezett az órára, de olyat is, hogy a vizsgázót gyorshajtás miatt kellett megbuktatni. Ez lehet a következménye az előre tanulásnak, bár bizonyos esetekben, zárt pályán ilyesmit is el tud képzelni.

A műsor további részében hallgatói kérdésekre válaszolt a szakértő, ezek közül most csak kettő:

Mikor nem érvényes a jobbkéz-szabály? Amennyiben szilárd burkolatú út és földút keresztezi egymást, akkor az előbbin haladónak van elsőbbsége. Egy nagyobb parkolóból kijőve már nem egyértelmű a helyzet, közút és magánút kereszteződésénél ugyanez van, ilyen helyekre tehát célszerű lenne táblát kihelyezni.

Tűzcsap közelében szabad-e várakozni? A magyar szabályok ezt nem tiltják, de a szakértő arra figyelmeztet, hogy ha baj van, akkor a tűzoltók nem lesznek tekintettel a parkoló járműre, azt könyörtelenül arrébb teszik, hisz nekik szükségük van a vízre, így a tűzcsap szabaddá tételére is.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Élőben a városból
2019.08.07. 14:00
Műsorvezető: Fábián László