„Klubrádió
Reggeli gyors

Jobb munka, több pénz – ez visz külföldre

6/12/2019 14:29

| Szerző: Klubrádió

Mi hajtja el az embereket Magyarországról, és hogy érzik magukat külföldön? Egy online felmérés tanulságai.

2019. december 06. Reggeli gyors - részlet 19.12.06. Kováts András
12:24
00:00

Döntően a pénz és a munkalehetőség gerjeszti a kivándorlást, de vannak, akiket a politika üldöz el. Közrejátszik még a kihívás keresése, a kalandvágy is. Előfordul az is, hogy a már kint élő családtag után megy az ember, vagy éppen az itthon felgyűlt hiteltartozására akar némi pénzt összeszedni. Ez derült ki a Társadalomtudományi Kutatóközpont online felméréséből, ami ugyan nem reprezentatív, hiszen a módszer miatt egy meghatározott embercsoport érhető el, de a minta elég nagy, mintegy 18 ezren válaszoltak a kérdésekre.

Kováts András tudományos segédmunkatárs ismertette a főbb megállapításokat, bár az adatok feldolgozása még javában tart.

Döntően fiatalok hagyták el az országot, magyar sajátosságnak tekinthető, hogy nagyon magas a felsőfokú végzettségűek aránya. Az egész folyamat viszont beleillik a nemzetközi trendbe a tekintetben, hogy volt egy felívelő fázisa, majd (nálunk) 2006 és 2012 között tetőzött, aztán stagnált, és 2016-tól csökkenésnek indult, sőt már visszatelepülés is tapasztalható.

A visszatérés különösen érdekes kérdés. A válaszadók háromnegyede nem tervezi ezt, még akkor sem, ha a kinti anyagi körülményei nem jobbak, sőt esetleg még rosszabbak is, mint Magyarországon lennének. A külföldi létnek fontos eleme az ottani magyar közösséghez tartozás. Az Egyesült Államokban már elég határozottan intézményesült a diaszpóra, hiszen ott régóta élnek magyarok, a mostanában érkezőknek nem nehéz hozzájuk csatlakozni. Például az Egyesült Királyságban más a helyzet, hétvégi iskolák, klubok, kulturális csoportok még nincsenek olyan nagy számban, hogy segítenék a magyarság tartását.

A válaszok feldolgozását, elemzését folyamatosan végzik, így a közeljövőben újabb megállapítósokról, finomabb következtetésekről is beszámolhatnak majd a kutatók.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.12.06. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szűts Róbert