„Klubrádió
Galaxis kalauz

Jó-e, ha egyenruhát kell viselnie az iskolás gyerekeknek?

25/06/2019 16:11

| Szerző: Klubrádió

Az uniformisok és a himnuszok pszichológiájának jártunk utána. Biztonságot ad a diákoknak az egyenruha? Szomorkás nemzeti ének, melankolikus nép?

2019. június 25. Galaxis kalauz (2019. június 25., kedd 15:00)
46:09
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes
Mit mond el egy nemzetről a himnusza? Fazekas Gergely zenetörténész szerint a magyar himnusz szép dallama és erős szövege nagyon befelé forduló, melankolikus, ezzel szemben például a francia forradalmi hevületű, de ettől még a franciák ugyanúgy lehetnek töprengő alkatok, és mi is lehetünk hevesek.

Mivel ezek használati zenék, előfordul, hogy némileg változtatnak a szövegen, vagy a dallamon. A tempó például sokat változtathat az adott himnusz karakterén, ahogy az is, ha éppen egy stadionnyi ember énekli egy világbajnokságon, és nem egy állami ünnepen, ahol esetleg szimfonikus zenekar adja elő.

 
Forrás: Fortepan 
 


A himnuszok mellett a tömegkulturális sportesemények is összekovácsolhatják a népet. Nem véletlen, hogy a politika és az üzlet is szereti összekapcsolni a nevét a sporttal, de ahogy szakértőnk, Dóczi Tamás sportszociológus elmondta, az igazi szurkoló akkor is ott lesz, amikor a szponzorok eltűntek, és a játékosok is mások.

Végül az egyenruhák pszichológiájának jártunk utána. Szentesi Réka divattörténész felidézett egy kutatást, miszerint az iskolai uniformisokat viselő diákok élvezik, hogy a ruha által tartoznak valahová, biztonságot ad nekik, büszkeséggel tölti el őket az egyenruha viselése.

(Valószínű, egyéb, hasonló kérdéseket feszegető felmérések egészen más eredményekre is vezethetnének, és sokak személyes tapasztalata sem feltétlenül cseng egybe az idézett kutatás végkövetkeztetésével, egyes iskolai élményeket feldolgozó művészeti alkotásokról nem is beszélve.)

A divattörténész arra is kitért, hogy a katonai, és iskolai egyenruhák sokszor inspirálják a hétköznapi emberek öltözködését. A divat átvehet színeket, stílusokat, ahogy Michael Jackson is kedvelte a katonai uniformisra emlékeztető öltözéket. Mindez fordítva is megjelenik, a társadalmi változások hatással lehetnek az egyenruhák változására.

Galaxis kalauz
2019. június 25., 15.00
műsorvezető: Lay Viktória, Tímár Ágnes