„Klubrádió
Galaxis kalauz

Jó dolog-e a nyájhoz tartozni?

7/02/2020 14:04

| Szerző: Klubrádió

Miben jó különlegesnek lenni, és mikor lehet ez kifejezetten hátrányos? Művészetről, erkölcsről meg néma filmklubosokról is szó volt a Galaxis kalauzban.

2020. február 05. Galaxis kalauz (2020. február 05., szerda 15:00)
47:37
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes Szerkesztők: Lay Viktória, Timár Ágnes

Minden specializálódik, a modern művészet is, és ez nem tesz jót a népszerűségének – a szétszálazódásával párhuzamosan egyre kevesebben tudják követni az egyes irányzatok gyümölcseit. Ez volt a Galaxis kalauz legutóbbi adásának egyik megállapítása, amely többek közt a művészet társadalomtörténetét boncolgatta.

Művészetről amúgy nagyjából csak a 17-18. századtól beszélhetünk meghatározható társadalmi intézményként, a hivatásos műértő pedig kifejezetten modern jelenség. Jellemzően a 19. század második felétől kezdve a kritikusokból, galériásokból, alkotókból, műkedvelőkből, mecénásokból álló művelt réteg bennfentesebben látja a művészetet, mint a laikus közönség. A lényeg azonban, hogy a minőségi műveknek saját erejük van, ami többet számít, mint a róluk szóló sok magyarázat.

Nyájhoz tartozó különlegesség

Másik kérdésünk: lemaradunk-e valamiről, ha a tömeget követjük? Jó dolog-e, úgymond, a nyájhoz tartozni? Az erkölcs szempontjából általában jó – ha egy adott közösséghez akarunk tartozni, be kell tartanunk a normáit, és minél zártabb egy közösség, annál inkább uniformitásra kényszerít a tagjait. A művészetben azonban pont fordítva van. Ma olyan világban élünk, ahol a művészet egyik funkciója az, hogy kifejezze, mennyire különlegesek, egyedülállóak vagyunk a világban, a fogyasztott művészeti termékek pedig részei az identitásunknak.

 
Pixabay
 

Az igazán sikeres filmklub

Utolsó megállónkban annak jártunk utána, hogy a különböző filmklubok képesek-e közösséget kovácsolni a tagjaikból? Megtudtuk, a filmklubos szubkultúranak már nem az a legfőbb indíttatása, hogy olyan filmeket lássanak az emberek, amit máshol nem. Ma már inkább azért járnak filmklubba az emberek, hogy bizonyos filmeket a legjobb minőségben nézhessenek meg, vagy hogy a filmek által felvetett problémákat megbeszéljék.

Ez persze habitustól függ, sokan inkább csak hallgatni szeretik a beszélgetéseket, arról pedig végképp nincs szó, hogy parázsviták alakulnának ki az esteken. Ezzel együtt a filmes élményekről beszélgetni jó, és akkor lesz igazán sikeres egy filmklub, ha minél inkább egy laza, baráti beszélgetéshez hasonlít.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Galaxis kalauz
2020. február 05., szerda 15.00
műsorvezető: Lay Viktória, Tímár Ágnes