„Klubrádió
Megbeszéljük...

Jeszenszky: Nagyon mellélőtt, aki történelemről alkotott véleménye miatt támadta Kepest

10/06/2021 22:08

| Szerző: Klubrádió/szg

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter és nagykövet ezúttal történészként nyilatkozva nemtelennek, megalapozatlannak nevezte a Kepes András újságírót, írót a kormánypárti sajtóban ért támadásokat. Kepesről a Magyar Nemzetben azt írták, hogy „szembeköpte a magyarságot”, mert egy kolozsvári könyves eseményen azt mondta: a magyaroknak nincsen közös történetük, ehelyett a generációja tízévente „újrahazudja” a múltat. Jeszenszky szerint legjobb esetben valaki nagyon mellélőtt, de inkább szándékos félreértéssel vagy prekoncepcióval lehet magyarázni a teljesen hamis vádakat.

2021. június 10. Megbeszéljük - részlet 21.06.10. Jeszenszky Géza
13:28
00:00

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter és nagykövet ezúttal történészként nyilatkozott a Kepes András televíziós újságírót, írót ért kormányzati sajtótámadásról. Ugyanis a Magyar Nemzet cikkírója szerint Kepes „szembeköpte a magyarságot”, tiszteletbeli román írónak is nevezték, valamint azt írták, hogy olyanok közé tartozik, akik „hálózati aggyal gondolkodnak”, „undorodnak a nemzeti összetartozástól”, és őt csak a pénz érdekli.

Mindezt az váltotta ki, hogy Kepes András a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten beszélt egy regényéről, és közben a többi között azt mondta: „kelet-európai sajátosság, hogy egy nemzetnek nincsen közös történelme, így szerinte nekünk, magyaroknak sincs, nem gondoljuk át, mi történt velünk az elmúlt száz évben.” Ehelyett, mint mondta, a generációja tízévente „újrahazudja” a múltat, hitelét vesztette az a narratíva, ami a 20. század eseményeiről szól – számol be a Maszol.ro portál.

Kepes András
 
Kepes András
Fotó: Falus Kriszta
 

Jeszenszky Géza szerint szomorú és fájdalmas dolog ez a támadás. Műsorvezetőnk felvetette, hogy nem nagyon érthető a politikai cél emögött; a volt miniszter erre úgy reagált: jóindulattal mondhatjuk, hogy valaki nagyon mellélőtt. Történészként válaszolva azt mondta: a nemtelen, megalapozatlan támadást Kepes a magyar történelemhez fűződő állítólagos viszonya miatt kapja.

De ha bárki elolvassa az említett Tövispuszta című regényét, akkor nem lesz kétsége, hogy az nagyon találó képet fest az elmúlt száz év magyar történelméről. Kepes András érti az arisztokráciát, a polgárságot, a zsidóságot, a művészvilágot és az amerikai magyarokat – vélekedett.

Szándékos félreértéssel vagy prekoncepcióval lehet magyarázni mindezt, hangulatot akar kelteni a szerző, amikor azt állítja – teljesen hamisan –, hogy vannak emberek, akik nem azonosulnak a magyar történelemmel, tehát magyarellenesek. Jelezte: nem hiszi, hogy akinek más politikai véleménye van, az rosszat akarna Magyarországnak.

Valóban vannak hamis történelem-interpretálások, a kommunista korszak is sok tekintetben ilyen volt Jeszenszky Géza szerint. De minden korszaknak és egyes szerzőknek is lehet eltérő történelemszemlélete, más és más látásmódja. Egy jó történész vagy jó regényíró rámutat annak bonyolultságára, hogy miért alakultak ki teljesen eltérő magyarázatok egyes emberekben, például miért lett valaki nyilas vagy kommunistaszimpatizáns. Egyiket sem támogatja, de megpróbálja megértetni. Éppen ezt kellene meglátniuk a legszélesebb köröknek, hogy milyen okai voltak az egyes történelmi eseményeknek, hogy aztán okuljunk az emberi sorsokból, a bűnökből, ne ismételjük meg őket.

Jeszenszky Géza (aki személyesen is ismeri, és jó véleménnyel van róla) azt mondta: okunk van rá, hogy Kepes Andrásra büszkék legyünk, mert nem sok magyar író válik külföldön is ismertté és sikeressé.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Bruzák Noémi

Megbeszéljük...
2021. június 10., csütörtök 16:45
Műsorvezető: Bolgár György