„Klubrádió
Esti gyors

Jávor: tíz évünk van tenni a klímakatasztrófa ellen

25/06/2019 20:49

| Szerző: Klubrádió

Még nem késő cselekedni, de a következő tíz évben meg kell hozni azokat a határozott és radikális lépéseket, amelyekkel a klímakatasztrófa súlyos következményei megelőzhetők lennének – mondja Jávor Benedek, a Párbeszéd leköszönp európai parlamenti képviselője.

2019. június 25. Esti gyors / részlet, Jávor Benedek (19.06.25.)
07:26
00:00

Philip Alston, az ENSZ jelentéstevője szerint a klímakatasztrófa a demokráciát és az emberi jogokat is fenyegeti, a rasszizmus, az idegengyűlölet megerősödésével járhat – erről kérdeztük a környezetvédelem területén elkötelezett politikust. Jávor Benedek azt mondta: Alston jelentése azt mutatja be, hogy a klímakatasztrófa – amely nem a jövő veszélye, hanem benne élünk –, nem csupán környezeti probléma, hanem alapjaiban kérdőjelezi meg az emberi társadalmak ma ismert berendezkedését.

A súlyos erőforrás-szűkösség közepette nem tarthatók fenn a demokratikus értékek, sőt, a liberális demokrácia egyik alapvető ígérete kérdőjeleződik meg, hiszen ez a rendszer az emberhez méltó életet kínálja mindenkinek, a javakhoz hozzáférés méltányos módját próbálja biztosítani, de ha ezek nem állnak rendelkezésre elegendő mennyiségben, nem kínálhat emberhez méltó életet.

 
klímaváltozás (illusztráció: Pixabay)
 
 


Ráadásul a klímakatasztrófa legsúlyosabban azokat az afrikai, dél-amerikai, délkelet-ázsiai országokat sújtja, amelyek a legkevésbé felelősek a károsanyag-kibocsátásáért. Így tovább éleződnek a társadalmi különbségek, a gazdag, fejlett országok polgárai, közülük is a felső tízezer megpróbálhatja tompítani a klímaváltozás hatásait, de milliárdok lesznek kitéve „a legelemibb életfeltételek hiányának. Alston szerint nem elkerülhetetlen mindez, de megfelelő fellépésre van szükség.

Jávor Benedek saját véleménye is az, hogy még nem késő cselekedni, de az idő rendkívül kevés, a következő tíz évben kell meghozni azokat a határozott és radikális lépéseket, amelyekkel ezek a súlyos következmények megelőzhetőek lennének. Vagy ha nem, akkor a rövid távú gazdasági, politikai érdekek felülírják ezeket a célokat – tette hozzá.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors 
2019. június 25., kedd 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor