„Klubrádió
Reggeli gyors

Jávor: A Fidesz az orosz embargó kikötéseit is arra használná, hogy az EU-t zsarolja

18/05/2022 10:33

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az orosz energiaimportról való leválás átmeneti időszakában a legtöbb tagállam rugalmasan igyekszik a szankció kikötését kezelni, de ellentétben Magyarországgal nem állnak ellent annak – állítja Jávor Benedek.

2022. május 18. Reggeli gyors - részlet 22.05.18. Jávor Benedek
10:53
00:00

Az Európai Bizottság egy friss tanulmányban ismerteti, hogy az uniós vállalatok hogyan fizethetnek az orosz gázért anélkül, hogy azzal megsértenék az Oroszországgal szembeni szankciókat. Moszkva azt követeli, hogy a külföldi vevők rubelben fizessenek a gázért. Brüsszel tisztázta, hogy tehetik ezt meg.

Az Európai Bizottság az uniós országokkal megosztott egy frissített iránymutatást. Ebben megerősítette a korábbi tanácsát, miszerint az uniós szankciók nem akadályozzák meg a vállalatokat abban, hogy számlát nyissanak egy kijelölt banknál, és így rubelben fizessenek az orosz gázért. Azzal a feltétellel, hogy ezt a meglévő szerződéseikben megállapított pénznemben teszik – írta meg az Index.

Jávor Benedek a Klubrádiónak azt mondta, a magyar kormány is így kerüli meg a szankciókat. A volt EP-képviselő, és a fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője szerint így papíron valóban euróban fizet Magyarország az olajért, amit azonban a Gazprombank rubellé konvertál.

 
Jávor Benedek
Fotó: Pálinkás János
 

Nem elszigetelt esetről van szó, hiszen az orosz energiaimportról való leválás átmeneti időszakában a legtöbb tagállam rugalmasan igyekszik a szankció kikötését kezelni.

Az igazi különbség Jávor szerint az, hogy míg a többi tagállam szankciók előírásainak lazább kezelésétől függetlenül, valóban készülnek arra, hogy megszüntessék az orosz energiaimportot, addig Magyarország erre nem mutat hajlandóságot, sőt gyakorlatilag zsarolási eszközként használja a Fidesz az európai intézmények ellen, hogy az elszállt magyar költségvetést uniós forrásból pótolják ki.

Indokolatlanul optimistának tartja azt, hogy Putyin megbukhat az Ukrajna inváziója miatt bevezetett szankciók miatt. Hozzátette azt is, hogy abban az esetben, ha az orosz elnök például egészségi állapota miatt kényszerülne távozásra, akkor sem állna helyre rögtön az ország viszonya a világgal.