„Klubrádió
Reggeli gyors

Járványadatok - ki hogyan intézkedik?

18/11/2021 08:28

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Ezúttal kénytelenek vagyunk a koronavírus-járványra összpontosítani, a helyzet ugyanis egyre drámaibb. – Kárpáti János lapszemléje. 

2021. november 18. Reggeli gyors - részlet 21.11.18. Kárpáti János lapszemléje
06:07
00:00

A Reuters beszámol arról, hogy Magyarország tegnap 10265 újonnan kimutatott megfertőződést jelentett, ami március vége óta a legmagasabb szám, és hogy ennek nyomán az Orvosi Kamara a tömegrendezvények betiltására, valamint zárt térben a maszkviselés kötelezővé tételére szólított fel. Közleményükben kezdeményezték, hogy az éttermeket, színházakat és mozikat csak védettségi igazolvánnyal lehessen látogatni. A hírügynökség beszámol arról is, hogy a kamara szóvá tette: a lassuló oltási kampányon túl nem látható semmi olyan óvintézkedés. ami a járvány megfékezését célozná. Miközben a napi új fertőzések száma közeledik a harmadik hullám csúcsértékéhez, a 11265-höz, alig van érvényben bármilyen korlátozás, holott a beoltottság aránya elmarad az európai uniós átlagtól.

CÖF Békemenet Fotó: Klubrádió/KaLász
 

A Reuters kitekintése szerint az újabb fertőzési hullám egész Közép-Európán végigsöpör, és a kórházaknak küzdelmet jelent, hogy megbirkózzanak a teendőkkel. Románia, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Lengyelország viszont szigorított a maszkviselési előírásokon. Magyarországon, a jövőre választások elé néző Orbán Viktor miniszterelnök kormánya sürgeti az embereket, hogy oltassák be magukat, kötelezővé tette az oltást az állami intézményekben, és felhatalmazta a magánvállalatoka is, hogy alkalmazottaikat kötelezzék az oltásra, de a zárt térben való maszkviselés előírásától tartózkodik, kivéve a tömegközlekedést és a kórházakat, és egyéb korlátozás sincs érvényben - írja a Reuters. Kedden a kormány azt jelentette be, hogy figyelemmel kíséri a helyzetet, és szükség esetén további intézkedéseket hoz. A Reuters írásban feltett kérdéseire a kormányzat nem reagált.

A 10 milliós Magyarországon eddig több mint 32 ezer halálesetet tulajdonítottak a COVID-járványnak, de csak 6 millió körül van a teljeskörűen beoltottak száma.

 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung közép-európai járványkörképe szerint Ausztria egyes részein kritikussá vált a kórházakban uralkodó helyzet, és Bécsben olyan intézkedések elrendelését vették fontolóra, amelyek jelentősen túlmennek az oltatlanokra nézve már elrendelt karanténelőírásokon. A német lap feszültnek nevezi a csehországi és a szlovákiai helyzetet is. Adatai szerint egyébként Ausztriában már több mint 14 ezer új fertőződést mutattak ki 24 óra leforgása alatt, ami lényegesen meghaladja a korábbi hullámok csúcsértékeit. Csúcsot döntött a járvány az Ausztriánál kis mértékben nagyobb lakosságszámú Csehországban is, 22 ezer napi új kimutatott fertőzéssel. Százezer lakosra vetítve hét nap összesített új esetszáma Ausztriában 953, Szlovákiában 792, Magyarországon 535 - közli a frankfurti lap. Az összegzés szerint eközben az egész közép-európai térségben mérsékeltnek mondható a teljes körű beoltottság aránya: Ausztriában 64, Magyarországon 60, Csehországban 58, Szlovákiában pedig csupán 43 százalék.

A kórházak leterheltsége Ausztriában átlagosan még nem érte el a járvány korábbi hullámai során tapasztalt szintet: a COVID-betegek számára fenntartott intenzívágyak most még kevesebb, mint a fele foglalt - korábban ez az arány időnként elérte a 60 százalékot is. Az egyes tartományok között azonban jelentősek az eltérések. Salzburgban és Felső-Ausztriában a legsúlyosabb a helyzet. Salzburgban már kedden megalakították a tartományi klinikákon az úgynevezett triázs bizottságokat, amelyek szükség esetén kénytelenek arról dönteni, hogy melyik beteg kapjon elsőbbséget az intenzívágyra kerülést illetően.

Koronavírus - Ausztria
Bécs, 2021. október 27. Michael Ludwig, Bécs polgármestere (b) és Alexander Van der Bellen osztrák elnök (k), valamint felesége, Doris Schmidinger, megnyitják a bécsi Hofburg ajtaját a koronavírus elleni oltás felvételére váró emberek előtt 2021. október 26-án. Az osztrák elnök mintegy 300 embert hívott meg, hogy az egykori császári palota termeiben kapják meg a védőoltásukat. MTI/AP/Lisa Leutner
Fotó: Lisa Leutner
 

Ausztriában a néppárti-zöld kormánykoalíción belül vita dúl: a zöldek további szigorítást szorgalmaznak, de a néppárti Alexander Schallenberg kancellár egyelőre elhárította az éjszakai vendéglátás teljes tilalmának az elrendelését, illetve a lezárások kiterjesztését az oltottakra. A tegnapi kormányülés után azonban nem zártak ki további intézkedéseket, holnap pedig a tartományi vezetőkkel tanácskozik a kormányzat.

Csehországban az immár csupán ügyvezető kormány élén álló Andrej Babiš bejelentette, hogy a jövő héttől a vendéglátó és szálláshelyeket, valamint a rendezvényeket csak a felgyógyultak, illetve beoltottak látogathatják. Szlovákiában már a múlt héten szigorítottak: ha a hatóság egy munkahelyen fertőzötteket talál, harminc napra akár azonnal hatállyal bezárathatja a munkahelyet.

Érdemes összevetni az imént említett adatokat a friss német számokkal is. A Neue Zürcher Zeitung ismertetéséből például kiderül, hogy míg a 10 milliós Magyarországon 10 ezerre emelkedett az újonnan azonosított fertőződések napi száma, addig a 83 milliós Németországban ez most 65 ezer. Míg százezer lakosra vetítve hét nap összesített új esetszáma Magyarországon 535, addig Németországban 337. Míg Magyarországon 60, Németországban 67 százalék azok aránya, akik megkapták a két oltást. Ennél is beszédesebb azonban, hogy míg Magyarországon a legutóbbi adatok 10 ezernél valamivel több új megfertőződés mellett 178 halottról szólnak, addig Németországban a 65 ezer megfertőződés mellett 264 elhalálozásról, vagyis az elhalálozási arány Németországban sokkal alacsonyabb. Mindemellett a a zürichi lap idézi Lothar Wielert, a Robert Koch Intézet elnökét, aki szerint nagyon rossz karácsonyra kell számítani, ha most nem tesznek intézkedéseket.

Koronavírus – Németország
Frankfurt, 2021. november 4. Egy 85 éves férfi megkapja a koronavírus elleni védőoltásának második adagját egy villamoson Frankfurtban 2021. november 4-én. Rekordot döntött az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések napi száma Németországban, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint egy nap alatt 33 949 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust. MTI/AP/Michael Probst
 
 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.11.18., kedd 6:00
Riporter: Kárpáti János