„Klubrádió
Utópia

JanusMeter – Vajon mit mér?

28/06/2019 21:30

| Szerző: Klubrádió

Kis túlzással mindent.  A pécsi Janus Pannonius  Gimnázium két tizedikes diákja találta ki és alkotta meg profi 3D-s nyomtató segítségével.

2019. június 25. Utópia - részlet 19.06.25. janus
19:18
00:00

Ezek az ifjú, gimnazista tudósok még itthon vannak, de máris bosszankodnak. Az bosszantotta fel őket, hogy fizikaórán még hőmérsékletet sem tudtak pontosan mérni hagyományos eszközökkel. Gondoltak hát egyet és a digitális hőmérő mellett döntöttek. Ha már ez megvolt, csak kellett hozzá további fejlesztés, hogy az értéket, eredményt, amit a tanár mér, minden diák láthassa, kivetítőn, okostelefonon, laptopon.  Sőt, akár az egész suliban bárki, ehhez kellett a WiFi. Ha már ez is megvolt, akkor olyanná tették ezt az oktatási segédeszközt, hogy más órákon is lehessen használni. Kémia? Ph-mérő. Biológia? Véroxigén, vércukorszint mérő. És így tovább.

Kis-Bogdán Kolos és Hegedüs János számára nem volt lehetetlen. Kínából rendeltek alkatrészeket saját pénzből (Hoppá! Magyar tudomány! A szerk.). Szerencsére néhány száz forintos eszközökből fel lehetett építeni a rendszert, sok-sok óra agyalással otthoni forrasztgatással, szakköri munkával. Persze ahhoz, hogy ez ne csak egy deszkamodell legyen, hanem valóban használható eszközpark, szükség volt egy profi 3D-s nyomtatóra, ami szerencsére van a gimnáziumnak. 3D nélkül nem igazán lehetne elterjeszteni a többi iskolában a JanusMetert, és nem nagyon lehetne megszerettetni a diákokkal a használatát.

A projekt jó eséllyel indult az Európai Unió által rendezett innovációs versenyen is, amelyet  fiatal tudósoknak hirdettek meg. A hazai fordulón sikeresek voltak.

A beszélgetést a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Facebook.

Utópia
2019. 06. 25. 19:00
Műsorvezető: Neuman Gábor