„Klubrádió
Reggeli gyors

Izrael tisztázni akarja magát a lehallgatási botrányban

23/07/2021 13:24

| Szerző: Klubrádió

Izraelben kész tényként kezelik, hogy a magyar kormány ellenzéki újságírókat, aktivistákat figyeltetett meg. Az új kormány nem érintett, de ezt a nagyon súlyos diplomáciai következményekkel járó ügyet neki kell megoldania.

Nagy Gabriella az izraeli Új Kelet főszerkesztője beszélt a Reggeli gyorsban a héten kirobbant lehallgatási botrányról, a Pegasus-ügyről, és annak izraeli következményeiről.

2021. július 23. Reggeli gyors - részlet 21.07.23. Nagy Gabriella
11:47
00:00

Nagy Gabriella elmondta, Izraelben a nemzetbiztonság kérdése tabu és katonai cenzúra alá esik, a héten kirobbant világbotránynak mégis komoly súlya van az országban, egyre mélyebbre hatol, és az izraeli közvéleményt is nagyon érdekli. Az izraeli kormány részben könny helyzetben van, hiszen alig egy hónapja választották meg őket, így nem érintett, viszont nekik kell ezt az ügyet megoldaniuk, "tekintettel a kínos diplomáciai következményekre, ami Izraelnek nem kívánatos. Ezért szeretné magát az ország tisztázni, ami nem lesz könnyű" - mondta a főszerkesztő.

A Pegasus ugyanis egy kémszoftver, "amivel visszaéltek, és ez kibukott". A kormány felállított egy bizottságot, amelynek két feladata van, egyrészt eldönteni, hogy a kémszoftverek exportjával kapcsolatos törvény mennyire "tiszta", és a szerződés a felekkel adott-e kiskapukra lehetőséget, hogy visszaélhessenek vele. Ha a bizottság szerint az NSO (A szofvert fejlesztő cég - A szerk.) részéről történt visszaélés, annak súlyos következményei lesznek.

"Ennek a kémszoftvernek egy feladata van, és visszaéltek vele. Nem volt nehéz, és nem ez az egyetlen szoftver, amivel visszaélnek" - mondta.

Koronavírus - Izrael
 
Az izraeli miniszterelnök
 
Jeruzsálem, 2021. július 14. Naftali Bennett izraeli miniszterelnök leveszi védőmaszkját a koronavírus-járvány elleni intézkedésekről szóló beszéde előtt Jeruzsálemben 2021. július 14-én. MTI/AP/Maya Alleruzzo
Fotó: Maya Alleruzzo
 

 

De mit keres Magyarország Ruandával, Mexikóval, Marokkóval egy listában. Nagy Gabriella szerint nem nehéz tovább gondolni, miért került bele ebbe a társaságba, és hogy miért akarta lehallgatni az ellenzéki újságírókat és a pártokat. "Ezt kint kész tényként kezelik".

A mostani történet Nagy Gabriella szerint "olyan súlyos hibának tűnik, amit az NSO-hoz kötnek, hogy a cég működése a tét". Másrészt olyan kriminológiai következményei is lehetnek, ami vádemeléssel végződhet, tehát nem csak etikai kérdésekről van szó, tette hozzá. Az NSO szerinte arra számít, hogy az állam tartani fogja miatta a hátát, de Nagy szerint nem a végletekig. Az eredmény publikus lesz, a bizottsági ülésen elhangzottak nem. "Izrael látványos gesztust fog tenni, mert a diplomáciai következmény Izrael számára fontos. Az NSO nagyon nagy bajban van, ezért nyilatkozniuk kell, és felelősséget kell vállalniuk" - mondta.

A háttérhez tartozik, hogy Izraelben sok start up van, ami kiber technológiára épül, és ez Izrael egyik erőssége is. Az NSO az egyik legsikeresebb ilyen cég. Hogy Izraelben is végeztek-e lehallgatásokat, azt Nagy Gaberiella nem zárta ki, hiszen ahogy megszegte a cég a korábbi ígéreteit, ebben a kérdésben is előfordulhatott.