„Klubrádió
Esti gyors

Itt bizony oltakozni kell – Kárpáti Iván jegyzete

8/12/2020 17:45

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Hiába mondják a legtöbb helyen, hogy önkéntes lesz, már érkeznek a hírek arról, hogy a szabad mozgás feltétele az oltás beadatása lesz. A felmérések szerint a magyarok kétharmada egyelőre nem akar oltást, ezen az arányon nyilván nem segít, hogy Orbán Viktor újfent nem mondott igazat …

2020. december 08. Esti gyors-részlet / Kárpáti Iván jegyzete 2020.12.08.
02:25
00:00

Ha lassan is, de következő hónapokban be fog indulni az oltás. Hogy milyen ütemezésben, hol, kiknek lesz először elérhető a covid-vakcina, egyelőre nehéz megjósolni.

Én elkötelezett híve vagyok a bejáratott oltásoknak, a XX. század megmutatta, hogy micsoda jelentőségük van, addig tömegek életét követelő, szörnyű betegségek szorultak vissza, vagy éppen tűntek el teljesen. Amikor megszületett a lányom, egy pillanatig nem volt bennem semmi rossz érzés, hogy oltásokat kap, sőt.

Az a társadalmi, egészségügyi, gazdasági válság, amiben most vagyunk, ezen a területen is feldúl mindent. A bizonytalanság, a félelem és főleg a tervezhetetlenség mérgez. Nemcsak az én generációm, de még szüleink sem éltek meg olyat, hogy ne lehessen mondjuk 1 hétre előre tudni, milyen szabályok, körülmények között kell élnünk. Az üzenet pedig az, hogy ebből a kilátástalan, szigorítások és enyhítések ciklusaiban vergődő, sokáig már nem fenntartható állapotból az oltás hozhat feloldozást.

Nem értek hozzá, én elhiszem, hogy minden szükséges teszt, vizsgálat megvolt egy részüknél, de azt is megértem, ha sokan tartanak tőle, tovább fokozva a pszichés nyomást. Szabadulnánk is, meg félünk is. Ezt mindenkinek magának kell lerendeznie a lelkében. Illetve mégsem egészen. Mert hiába mondják a legtöbb helyen, hogy önkéntes lesz, már érkeznek a hírek arról, hogy a szabad mozgás feltétele – akár Európán belül is! – az oltás beadatása lesz. Müller Cecília szép szavával élve, itt bizony „oltakozni” kell. Simán lehet, hogy az oltás-igazolás lesz az új vízum. Tavaly még a kutyának kellett oltási könyv az utazáshoz, jövőre már nekünk is.

Ez ellen minden porcikám tiltakozik, bár tekintettel a rendkívüli helyzetre, korlátozott időre talán még elfogadhatónak is mondanám, ámbátor félek, hogy mint sok más ellenőrzés és korlátozás, megragad, mert az államok már csak olyanok, hogy a megszerzett eszközeiket nehezen adják ki a kezükből.

A felmérések szerint a magyarok kétharmada egyelőre nem akar oltást, ezen az arányon nyilván nem segít, hogy Orbán Viktor újfent nem mondott igazat. Vagy Müller Cecília ... Nem tudom. Előbbi szerint lehet majd vakcinát választani, utóbbi szerint nem.

Hosszú, sötét telünk lesz.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2020. december 8-ai, keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.