„Klubrádió
Reggeli gyors

Itt az újabb cél: sportolónemzet leszünk

26/06/2020 11:07

| Szerző: Klubrádió

Minden járásban lesz honvédelmi sportközpont, mert egyrészt a haza védelme nemzeti ügy, másrészt a sport nagy nemzeti kincs. Simicskó István szerint így erősödik a szellemiség is.

 

Egészen abszurd a helyzet, teljesen arányt téveszt a kormány – véli Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti képviselője, a honvédelmi bizottság tagja. Kétségtelen, hogy a rendszerváltás óta mély gödörben van a honvédelem, és ki kellene húzni onnan, de nem így. Amíg százszámra vannak betöltetlen orvosi praxisok, addig egy szülőnek valószínűleg fontosabb lenne arra megoldást találni, hogy hová viheti a gyerekét, ha beteg, mint hogy futkorászni, vagy lövöldözni vigye. A digitális oktatás feltételeinek megteremtése szintén előbbre való, mint ahogy az is, hogy legyenek tornatermek, ne a folyosókon, meg az iskola lépcsőin kelljen megtartani a mindennapos testnevelést.

 

Az elvvel nem volna baj -mondja Harangozó Tamás-, de rossz a sorrend és az eddigi nagy tervekről sem tudni, hogy mi lett velük. A kormány azt ígérte, hogy honvédelmi nevelés érdekében 2018-ig 40 lőteret építenek fel. Az Országgyűlés honvédelmi bizottsága nem kapott tájékoztatást arról, hogy épült-e valamennyi. Valószínűleg nem, mert ha épült volna, azt nagy médiakampánnyal bejelentették volna. A több mint 170 járásból talán 4-5 helyen létezik terv a honvédelmi sportközpont létesítésére, miközben ott áll sok régi laktanya üresen, kihasználatlanul. Igaz, hogy azok egy része már nem a honvédség tulajdona, mert sikerült átjátszani a haveri körnek. A járvány okozta válság megoldásában szinte csodafegyverként tekintettek a honvédségre, hogy az majd felszívja a munka nélkül maradtak egy részét. Több ezer tartalékost vártak, még fizettek is, ám mindössze 500 ember jelentkezett. Tehát ez az ötlet sem vált be.

A szocialista képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány az egyik nemzeti jelkép, a Lánchíd felújítása kapcsán garasoskodik, addig másra, például az állami médiára szinte számolatlanul költi a milliárdokat. Ez tényleg egy abszurd világ, Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos stílusa pedig a hatvanas éveket idézi – jegyezte meg Harangozó Tamás.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/ Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2020.06.26.06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert