„Klubrádió
Esti gyors

Itt az új Orbán-konform generáció

15/07/2019 19:54

| Szerző: Klubrádió

Hol van már Pokorni, vagy akár Navracsics korszaka. Lázárt is el lehet lassan felejteni. Orbán hadiflottájánál új szelek fújnak, és vannak, akik értenek a vitorlázáshoz.

2019. július 15. Esti gyors - részlet 19.07.15. Rényi Pál Dániel
05:23
00:00

Ez egy másik politikusi generáció. Kitanulták, hogyan lehet érvényesülni Orbán rendszerében, az eszükbe vésték, hogy az előrelépés kulcsa a politikai akarat feltétel nélküli végrehajtása Ezt várja el tőlük a vezér. Egyébként pedig képzettek, nemzetközi porondon is bevethetők. Eklatáns példa erre Varga Judit, az új igazságügyi miniszter, akinek megjelenése kapcsán a 444.hu újságírója Rényi Pál Dániel írt elemző cikket.

Orbán személyzeti politikája még 2014-ben is arra irányult, hogy személyes hatalmát senki se tudja megingatni. 2018-ra annyira megerősödött –elsősorban az informális- hatalma a rendszer felett, hogy ezzel már nem kell törődnie. Varga Judit személye nem is annyira fontos, inkább a tendenciát érdemes figyelni.

Hogyan juthatott ilyen fiatalon magas posztra? A kora csak egy faktor. Lényegesebb hogy kívülről érkezett, nem járta végig a párton belüli ranglétrát, mint Rogán, vagy Lázár. Ez azt jelenti, hogy Orbán elképesztően nagy cselekvési szabadságot élvez. Lazán megkerüli a párt- és kormányhierarchiát.

Demonstrálja a rendszer kiszámíthatatlanságát. Arra kényszeríti a kádereket, hogy megpróbálják kipuhatolni, merre tovább, merre visz az út a karrier felé. A bizonytalanság igazodásra kényszerít, nagyon szoros igazodásra.

Az, hogy az új miniszter nő, valószínűleg nem jelent sokat Orbánnak. Vélhetően nem változott a véleménye, miszerint a politika nem nőknek való. Annak azért még lehet valami propagandaértéke, hogy fiatal, három gyermeke van, így a nagy családpolitikai kampányban felhasználható lesz. Ja, és ne felejtsük el, a hölgy focizik.

Az inrejút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI, Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2019.07.15. 18:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes