„Klubrádió
Reggeli gyors

Itt az idő! Ma még bevallhatja a személyi jövedelemadót

20/05/2019 10:09

| Szerző: Klubrádió

Az adóhatóság mintegy 4,5 millió szja-bevallás tervezetét készítette el, jó esetben az adózónak semmi dolga nincs vele. Ám az 1-1 százalékra érdemes figyelni.

2019. május 20. Reggeli gyors -részlet 19.05.20. Vadász Iván
06:23
00:00

Ma éjfélig lehet elfogadni, vagy módosítani a NAV által készített szja-bevallási tervezetet, aki ezt nem teszi meg, annak a tervezete automatikusan hivatalos adóbevallássá válik – erről az Adótanácsadók Egyesületének alelnöke beszélt a Reggeli Gyorsban.

Vadász Iván kiemelte, hogy vannak olyan adózók, például az egyéni vállalkozók, őstermelők, az áfa fizetésére kötelezettek, akiknek kötelező ellenőrizniük a tervezetet. Az ugyanis a kifizetők (munkáltatók) adatszolgáltatásaiból áll össze, amely nem mindig tartalmaz elegendő információt.

A szakember szerint azonban mindenkinek érdemes ránéznie a bevallás tervére, már csak azért is, hogy rendelkezzék az 1-1 százalék felhasználásáról. Ezek a kicsinek tűnő összegek mintegy negyven milliárd forintot tesznek ki, s ha azt akarja az adózó, hogy a pénz olyan helyre menjen, ahová valóban szánja, akkor erről rendelkeznie kell.

A bevallási tervezetet a NAV honlapjáról, vagy az ügyfélkapun keresztül lehet elérni, és ma éjfélig lehet rajta változtatni. Amennyiben a Klubrádiót szeretné támogatni, a Szabad Sávért Alapítványnak ajánlhat fel 1 százalékot. Az adószám: 18018112-1-42.

2022-1-szazalek
 

Szénási Sándor interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Ma már nem kell sorban állni a postán, mint pár évvel ezelőtt. Fotó: MTI, Beliczay László.