„Klubrádió
Esti gyors

Ismét megrövidíti a településeket a kormány

13/05/2020 23:25

| Szerző: Klubrádió

Kiemelt gazdasági övezet. Ez a dolog szép neve. Állami einstand. Ez a csúnyábbik. Kormányzati újraelosztás. Ez a valódi. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke nyilatkozott a Klubrádiónak.

2020. május 13. Esti gyors - részlet 20.05.13. Gémesi György
00:00
00:00

Különleges gazdasági övezeteknek nevezi a kormány azokat a területeket, amelyeken 5 milliárd forintnál nagyobb értékű beruházást hajtanak végre. Az itt fizetendő iparűzési adó ezentúl nem a településekhez folyik be, hanem a megyei önkormányzatokhoz. Mint Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke rámutatott, a megyei önkormányzatok politikai testületek, egytől egyig fideszes többségűek. Nem nehéz tehát kitalálni, hogy a pártközpontból vezérelve fogják majd szétosztani az adóbevételt a hozzájuk tartozó települések között. Esetleg „demokratikus” úton, pályázatokkal.

Az ellenzéki vezetésű falvak, városok az iparűzési és építményadó nélkül csődbe mehetnek. Ez a fő bevételi forrásuk ugyanis, a terheik pedig nőnek. Egy ipartelephez közműveket kell biztosítani, azokat üzemeltetni kell, továbbá szolgáltatásokat kell végeztetni. A megnövekedő teherforgalom miatt az utak hamarabb tönkre mennek, azokat javítani kell, és így tovább.

Gémesi György szerint így egyetlen önkormányzatnak sem lesz érdeke, hogy beruházókat csábítson a településre, viszont megakadályozni sem tudja mondjuk egy gumigyár felépítését, ami ellen egyébként a lakosság erősen tiltakozik. Lásd Göd példáját.

Az Európai Unió nem tehet semmit, mert az iparűzési adó ugyan mindenütt tipikusan önkormányzati bevétel, az állam még csak behajtani sem tudja, de hát nevében a megyei önkormányzat is önkormányzat. Tett már a magyar kormány hasonló kísérletet, mint a mostani, és akkor kitanulta, hogyan kell papíron megfelelni az uniós normáknak.

Hogy ezt a mostani tervét keresztül tudja-e vinni Orbán Viktor, azt még nem lehet pontosan tudni. Az ellenzéki önkormányzatok biztosan ellene vannak, de meg kell várni a nagyobb fideszes városok reagálását. Gémesi György tehát arra kíváncsi, hogy mit lép ebben a helyzetben például Győr, Kecskemét, Székesfehérvár, vagy Debrecen.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Esti Gyors
2020.05.13. 18:00
Riporter: Selmeci János