„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem csak a természetet féltik a Fertőért aggódó civilek

3/11/2020 14:53

| Szerző: Klubrádió

Mészáros Lőrinc cége építtetne luxusszállodát a Fertő tó partján. Az állami pénzből finanszírozott beruházás természetvédelmi kockázatain kívül, versenyhátrányt okozhat a környék panzióinak és a szállodáinak – hívta fel a figyelmet Major Gyula, a Fertő Tó Barátai Mozgalom szervezője.

2020. november 03. Reggeli gyors / részlet, Major Gyula (20.11.03.)
05:54
00:00

A NER-közeli vállalkozó, Mészáros Lőrinc cége állami pénzből négycsillagos szállodát, kikötőt és több teniszpályát építtetne a Fertő-tó partjára, aminek a helyiek több okból sem örülnek. Major Gyula, a Fertő Tó Barátai Mozgalom szervezője szerint a természeti értékek védelmét és a helyiek érdekeit sem veszi igénybe a beruházó.

Úgy véli, hogy öt éve csak romboló tevékenység zajlik a tó környékén, és a szálloda építésével az átlagember még inkább kiszorul a partvonalról. A soproni és más helyi lakosok aligha lesznek visszajáró vendégek a besorolásából adódóan is drága új szállodában.

Azt is hozzátette, hogy 2015-ben a városfejlesztési programban még az állt, hogy a Fertő tavi cölöpházak megőrizendő épületei a partvonalnak. 2017 júniusában azonban e nádfedeles vendégházak jó része leégett, helyreállításukra pedig azóta sem került sor. Két éve a hvg.hu is cikkezett arról, hogy a soproni önkormányzat úgy módosította a helyi szabályozási tervet, hogy a tulajdonosok nem építhetik újjá az előző évben leégett házaikat, az épületeket tartó betonoszlopokat pedig ki kell emelniük a vízből, és el kell szállítaniuk, saját költségen.

Fotó: Facebook
 

Azóta a tó érintett szakaszán Major által kommersznek nevezett üdülőövezet kialakítását tervezik. Az első tervek szerint a beruházás még 7,9 milliárd forintról szólt, most 23 milliárddal számolnak, pedig az építkezés még el sem kezdődött. A területet több alkalommal lezárták, először 2019 januárjában, aminek eredményeképp 260 fát kivágtak. Most ismét építési területnek nyilvánították, ennek következményeit Major szerint egyelőre csak sejteni lehet. A beruházást épp ezért nemcsak építkezési, de természetvédelmi szempontból is megkérdőjelezhetőnek nevezte.

Arra a kérdésre, hogy milyen módon próbálnak védekezni a számukra ésszerűtlennek tűnő építkezés ellen, Major Gyula úgy válaszolt, hogy a probléma nem egyedi, a nagy tavak védelmében több civil szervezet közös nyilatkozatot adott ki, valamint a világörökségi helyszínek állapotát felügyelő UNESCO és az Európai Parlament is foglalkozik az üggyel.

Nemcsak természetvédelmi vonatkozásban vizsgálják a tavak környezetének beépítését, hanem versenyjogi szempontból is. „Az, hogy valaki állami pénzből, beruházási kockázat nélkül épít és üzemeltet szállodát, az komoly versenyhátrányt fog jelenteni a környéken üzemeltetett panzióknak és szállodáknak” – tette hozzá.

A Fertő tavi fejlesztéshez kiírt első komolyabb közbeszerzést az idén október elején zárták le: a nyertes a NER-közeli vállalkozó cége, a Mészáros és Mészáros Kft. lett – írta a 24.hu. Az első körben 9,3 milliárdból építhet kikötőt 813 vitorlásnak és 500 csónaknak. Emellett Mészáros cége a meder kotrását, a partfal kialakítását, a tereprendezési munkákat és a közművesítést végezheti el a strand területén. Arról nincs szó, hogy a strandot rendbe raknák, hogy újra kijárhassanak a tóhoz a fürdeni vágyók.

A fenti lejátszóra kattintva meghallgathatja a beszélgetést.

Reggeli gyors/beszélgetés Major Gyulával
2020. november 03., hétfő 07.42
riporter: Dési János

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás