„Klubrádió
Szolidaritás.hu

Ingyen munka igen, alkohol nem

30/01/2019 15:39

| Szerző: Klubrádió

Rendkívüli munkák, hétvégi műszakok, túlórák és pótlékok – mi az, ami biztosan jár a dolgozónak, és mikor nem érdemes panaszkodnia a munkaadójára? Munkajogi kérdésekre adott részletes válaszokat a Szolidaritás.hu szakértő vendége.

2018. február 28. Szolidaritás.hu (2018.02.28.)
54:14
00:00
Műsorvezetők: Törtei-Takács Kriszta
Szombatonként is dolgoznia kell egy karbantartónak, ráadásul cége elvárná, hogy a hétköznapokra eső pihenőnapjain is elérhető legyen, mert szükség esetén ekkor is munkára rendelnék. A készenlétért azonban a munkaadó semmit se fizetne.

Kovács Szabolcs munkajogász a Szolidaritás.hu-ban elmondta, a jogszabályok szerint azzal semmi gond, ha a munkaidőkeretben dolgozót szombatra is beosztják, és ezért cserébe hét közben pihenőnapot kap, havonta azonban legalább egy vasárnapot mindig meg kell hagyni az alkalmazottnak.

Azt is megteheti a munkaadó, hogy a pihenőnapokra rendelkezésre állást ír elő, de ennek szigorú szabályai vannak. Az egyik forma a készenlét, aminek időpontjait egész hónapra előre közölni kell a dolgozóval, és legfeljebb havi négy hétvégi pihenőnapot érinthet, valamint minden esetben díjazás jár érte. Olyan nincs, hogy a munkavállaló legyen elérhető, de ingyen, a készenlétért ugyanis a törvény szerint 20 százalék pótlék jár. Ha pedig a készenlét alatt dolgozni is kell, akkor azt ugyanúgy kell elszámolni, mint a pihenőnapi túlórázást, vagyis 100 százalékos plusz pénzzel – magyarázta a szakértő a Klubrádió műsorában.

 
Forrás: Pixabay
 

Készenlét esetén a dolgozó dönti el, hol tartózkodik – szemben a magasabb díjazású ügyelettel –, de elérhetőnek kell lennie, és munkavégzésre alkalmas állapotban kell maradnia. Ez általában azt jelenti, hogy nem rúghat be, mert bármikor jöhet a munkára rendelő telefonhívás. Egyes esetekben egy pohár sör még belefér, de például sofőröknél pár korty alkohol is véget vet a készenléti állapotnak.

A Szolidaritás.hu-ban szó volt több más munkajogi kérdésről is, így arról, munkahelyi balesetnek számít-e, ha valaki elhagyja az üzem épületét, és kimegy a közelbe dohányozni, de közben összetöri magát a jégen. Az is kérdésként vetődött fel, ebédszünetben hivatalosan elhagyhatja-e munkahelyét a dolgozó, valamint a szakértő beszélt a szabadságszámításról is, aminek szabályait Kovács Szabolcs szerint a dolgozók számára néha elég nehéz lehet átlátni.

Kovács Szabolcs munkajogász a Szolidaritás.hu 2018. február 28-ai, szerdai adásában nyilatkozott. A riporter Törtei Takács Kriszta volt. A beszélgetés hangfelvételét a cikk elején kattinthatja!