„Klubrádió
Reggeli gyors

Influenza ellen ennyi oltás van, és kész

27/10/2020 12:04

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Egyre világosabb, hogy nem jut mindenkinek influenza elleni oltóanyag, bár Orbán Viktor azt ígérte, hogy megkapja, aki kéri. A háziorvosokra tolták megint a magyarázkodás terhét – Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa nyilatkozott a Klubrádióban.

2020. október 27. Reggeli gyors - részlet 20.10.27. Komáromi Zoltán
07:12
00:00

"Csak bátran! Aki tudja, oltassa be magát influenza ellen!" – szabta meg az irányt személyesen október 20-án Orbán Viktor miniszterelnök. Az országos tiszti főorvos,  Müller Cecília pedig sietve közölte, hogy van elég oltóanyag, ha kell, átcsoportosítják a vakcinákat oda, ahol nagyobb az igény. 

Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa által elmondottak szerint azonban csak pár nap kellett, hogy kiderüljön: a dolog csupán a propagandában működik, a valóságban nem. Ahogy a háziorvosok elkezdték megrendelni az oltóanyagot – amely egyébként gyógyszertárban nem kapható, pedig korábban árusították-, tapasztalniuk kellett, hogy még annyit sem kaptak, mint az előző években. Orbán Viktorra hallgatva pedig idén biztosan többen kérik majd az oltást, mint a Covid-19 előtt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter magabiztosan arról beszélt, hogy ha kevés az 1,4 millió védőoltás, majd veszünk, vagy gyártunk. Erre mondja Komáromi Zoltán háziorvos, a DK szakpolitikusa, hogy a vakcina nem szilvalekvár, nem is kisszék, hogy ha akarok, csinálok. Az oltóanyag gyártása több hónapos előkészületet igényel, a piacon pedig nem kapható, mert minden ország védi a saját készletét.

Ha már ennyi a készlet, vagyis nem jut mindenkinek védőoltás, akkor azt kellett volna csinálni, hogy a veszélyeztetett korosztályokat, betegcsoportokat beoltják, aztán lehet meghirdetni, hogy a többiek is mehetnek a háziorvosukhoz. Ők ugyanis nem válogathatnak a betegeik között. A kormány már megint azt játssza, hogy a háziorvosokra tolja át a felelősséget, nekik kell megértetniük a pácienseikkel, hogy nincs több vakcina. Elfogyott. Mint ahogy elfogyott a tüdőgyulladás elleni védőoltás és még ki tudja hogy mi. És ennek egyetlen oka van: a kormány, amely nem fogad el semmilyen szakmai véleményt, csak megy a feje után, kapkod, rögtönözni próbál.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Reggeli gyors/Interjú Komáromi Zoltánnal
2020.10.27.06:00
Műsorvezető: Dési János

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás