„Klubrádió
Esti gyors

Így teljesühet be a tudomány elfoglalása

29/10/2019 06:54

| Szerző: Klubrádió

Orbán közeli ismerőse, Freund Tamás indul az MTA elnöki posztjáért. Első dolga lenne a kormánykritikus tudósok kiebrudalása egy Orbán Viktornak írt levelének tanúsága szerint.

2019. október 28. Esti gyors / részlet, Lőrincz Viktor (19.10.28.)
05:08
00:00

Szokatlanul gyorsan, mondhatni sietve készítik elő a Magyar Tudományos Akadémia tisztújítását. Valószínűleg azért, mert az államosítás utáni átalakítások még nem értek véget, januárban pedig még inkább rá kell kapcsolni. Az elnöki tisztségért indul Freund Tamás neurobiológus, aki feltűnően jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel. Az indulás szándékát hírek szerint ő maga erősítette meg Lovász László jelenlegi elnöknek.

Amíg Lovász nyíltan harcolt az akadémiai függetlenségért, az MTA vagyonának megvédéséért, addig Freund véleményét nemigen lehetett hallani a csatazajban. Az arcvonal mögött azonban tevékenykedett, erről tanúskodik, hogy levelet írt a miniszterelnöknek, amely eljutott a sajtóhoz is, s amelyből a qubit.hu közölt részletet.

„A kormányt folyamatosan kritizáló, gyengén teljesítő társadalomtudományi kutatócsoportok, intézetek munkatársai – akiktől szerettünk volna megszabadulni – itt fognak maradni a nyakunkon, külföldön a kutyának sem kellenek, ha intézetük megszűnik, egyetemi állásaikon akkor is túl fognak élni, és onnan tovább mételyezik a közéletet és a fiatalságot.”

Lőrincz Viktor, az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője reméli, hogy ez csak egy kiragadott részlet, amelyet teljes szövegkörnyezetében másképp kell értelmezni. Ezzel a megközelítéssel ugyanis az a baj, hogy a modern társadalomtudomány a magyar társadalmat csak itt tudja vizsgálni, tehát művelőinek nem külföldön kell lenniük. Továbbá nem igaz, hogy ezek a tudósok rosszul teljesítenek, az pedig, hogy kritizálják a kormányt, a dolog természetéből adódik. Ha egy kormány nem veszi figyelembe a társadalomkutatási eredményeket, akkor bizony összeütközik a kutatókkal előbb-utóbb. Az pedig, hogy egy kutatócsoportot a kormányhűsége szerint ítéljenek meg, a tudományos etikába, s nem mellesleg az alaptörvénybe ütközik.

Lőrincz Viktor szerint az, hogy egy akadémia vezető jóban volt Orbán Viktorral, egyáltalán nem használt, sőt ártott a magyar kutatásnak. Freund Tamás mellett feltehetően indul más is az elnöki posztért, s innen kezdve a tudósok kezében a döntés.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Esti gyors
2019.10.28. 18:00 
Műsorvezető: Lampé Ágnes