„Klubrádió

Így hallgatható interneten a Klubrádió - kisokos – A Klubrádió internetes adásának hallgatásához szükséges alapismeretek és tudnivalók

27/01/2021 10:04

| Szerző: Klubrádió

Egy kedves vidéki hallgatónk, Kovács Norbert készített egy összefoglalót arról, hogy mit kell tudni a Klubrádió internetes hallgatási lehetőségeiről. Mi is írtunk erről többször, de olyan jól összefoglalta, hogy muszáj megosztanunk.

Norbert kb. öt éve hallgatja online a Klubrádiót vidékről – máshogy ugyanis nem nagyon tudná. Ő azt tapasztalta, hogy jó az internetes "vétel", nála nem szokott szakadozni az online adás. A többi hallgatónak, akik a jövőben szintén interneten szeretnék a Klubrádió műsorait követni, készített egy összefoglaló kisokost, mely innen letölthető, de ebben a cikkben is megosztjuk a szükséges ismereteket.

Műszaki követelmények

Alapvetően 3 dolog szükséges a Hallgató részéről a Klubrádió interneten közvetített adásának vételéhez:

1. Internet kapcsolat (internet előfizetés)
2. WiFi (vezetéknélküli internet) router – bár asztali számítógép esetében még WiFi sem kell.
3. Eszköz, amin hallgathatjuk a rádiót (telefon, tablet, számítógép, internetrádió-készülék).

Internetkapcsolat, internet-előfizetés

Amennyiben otthonunkban még nincs internetszolgáltatás, úgy valamelyik internetszolgáltatótól, távközlési cégtől (pl. Telekom, Vodafone (volt UPC), DIGI, stb.) meg kell rendelnünk annak bekötését. Nem mindegyik szolgáltató szolgáltat minden területen, és az előfizethető internetes sávszélesség (azaz milyen sebességű az internet) is eltérő lehet. Az árakban is nagy szórás tapasztalható ezek miatt.

Ha az internet előfizetésünkkel a netrádió hallgatás a fő cél, gyakorlatilag a legkisebb sebességű csomag is elég lehet, mivel a hang adatfolyam nagyon kis méretű sávszélességet foglal csak le.

Az internetes sávszélességet megabit per secundumban mérjük (Mbps). A szolgáltatók külön jelölik a le- és a feltöltési sebességet csomagjaiknál. Pl: 20/5 Mbps. Ez azt jelenti, hogy az internetről felénk 20 Mbps sebességgel töltődhetnek le az adatok, míg mi 5 Mbps sebességgel tudunk az internetre feltölteni (pl. ha emailt küldünk valakinek). A netrádió hallgatásához ezen mérőszám első értéke, tehát a letöltési sávszélesség számít. Általában ez szokott a nagyobb érték lenni.

Rádióhallgatáshoz már az 1 Mbps sebességű szolgáltatás is elegendő (amennyiben másra nem használjuk az internetet egy időben), de ennek szinte biztosan többszörösét kapjuk akár a legolcsóbb előfizethető csomagban is. Árakat tekintve nagyjából havi 3000 Ft-tól indulnak az internetes csomagok, melyek sok szolgáltatónál olcsóbbak is lehetnek, amennyiben más szolgáltatásokat is rendelünk tőlük. A közepesen drága internet szolgáltatások jellemző ára 5-7000 Ft havidíjúak.

Ha kiválasztottuk a szolgáltatót és a kívánt csomagot, rendeljük meg (ezt általában telefonos ügyfélszolgálatukon keresztül is kényelmesen megtehetjük). A szolgáltató egyeztet egy időpontot, hogy a szerelőik mikor mehetnek a megrendelő otthonába bekötni az internetet.

Szolgáltatótól függ, hogy milyen technikával szolgáltatja az internetet. A leggyakoribb otthoni felhasználásra a telefonvonalon (rézdrót) jövő ADSL technológia, vagy a televíziós kábelhálózaton keresztüli, vagy fénykábelen (optikai kábelen), esetleg UTP hálózati kábelen keresztül érkezik majd lakásunkba a világháló.

WiFi (vezetéknélküli internetet biztosító) router

Általában a szolgáltató szokott biztosítani egy router (adatútválasztó) eszközt is, mely vezeték nélkül (WiFi-n) is sugározza az előfizetett internetet a lakásban. Ezen eszköz bérleti díja a legtöbbször már be van építve az előfizetési díjba, így ezért jellemzően nem kell fizetnünk.

Amennyiben ilyen eszközt nem kapunk, úgy magunknak kell azt beszerezni valamelyik számítástechnikai boltban. Egyszerűbb WiFi routerek már 10 000 Ft körüli áron kaphatóak.

Ha vezeték nélküli (WiFi) routert vásárlunk, fontos szempont lehet, hogy mekkora lakásunk alapterülete, és milyen technológiával épült (vasbeton falak pl. erősen árnyékolnak, így akadályozzák a WiFi-jel terjedését). Általában a drágább routerek több külső antennával rendelkeznek, így nagyobb területet tudnak lefedni. Átlagos lakásban (kb. 70-100 m2-ig, egy szint esetén) általában az olcsóbb routerek lefedettségével sem lesz gond, ahogy a szolgáltató által biztosított készülékkel sem. Ha mégis lenne a lakásban olyan pont, ahol már nem jó a vétel, lehet vásárolni jelerősítő készülékeket is.

Router 1
 

Ahhoz, hogy későbbiekben tudjuk majd a routerünk WiFi-kapcsolatát használni, ismernünk kell az azon beállított hálózati azonosítót (SSID) és a hozzá tartozó jelszót (password) is. A routerek többféle WiFi azonosító-titkosító módszert használhatnak (pl. TKIP, AES, WPA-PSK, WPA-PSK2, stb.) de ezeket jellemzően a rácsatlakozó eszközök felismerik automatikusan, így nagy valószínűséggel ezzel nem kell foglalkoznunk majd, ha egy eszközzel rá szeretnénk csatlakozni.

Router 2
 
Router 3
 

Ha idáig eljutottunk, akkor megvan tehát az első két alapfeltétel, az internet kapcsolat a lakásban, és az azt vezeték nélkül „szóró” eszköz, a router (adatútválasztó).

Eszköz, amin hallgathatjuk a rádiót (telefon, tablet, internetrádió-készülék, számítógép)

 

Internetes rádiót többféle eszközön is hallgathatunk:
- okostelefonon (iPhone/iOS vagy Android rendszerű készülékeken böngésző vagy különböző applikációk segítségével);
- internetes rádiókészüléken (internetrádión);
- tableten - más néven táblagépen (iOS vagy Android rendszerű készülékeken böngésző vagy különböző applikációk segítségével);
- számítógépen (az internetböngészőből a klubradio.hu oldalt megnyitva vagy program/applikáció segítségével).

Telefonos / tabletes applikációk

Akár iPhone, akár Androidos készüléket használunk, a telefonnal fel kell csatlakoznunk az otthoni WiFi-hálózatunkra. A telefon beállítási között kell megtalálnunk az erre szolgáló menüt. Használhatunk akár mobilnetet is – amennyiben a mobil előfizetésünkhöz tartozik mobilnet díjcsomag is – ez azonban általában adatforgalmi korláttal rendelkezik, és árban is drágább, mint az előzőekben tárgyalt otthoni korlátlan internet. Így otthon érdemes a saját WiFi-re kapcsolódni.

Ha sikerült a netet beállítani, az alkalmazásboltból (Androidnál: Play Áruház; iOS-nél: App Store) le kell töltenünk egy számunkra szimpatikus, online rádióadókat kezelő programot. Általában sokféle van, van olyan, ami fizetős; és sok olyan is van, ami ingyenes; van ami reklámcsíkot jelenít meg és úgy ingyenes; van olyan, amelyik tud ébresztőt állítani (ekkor pl. a Klubrádióra ébredhetünk); van olyan, amelyik tud elalvást időzíteni (pl. késő este hallgatjuk a Megbeszéljük ismétlését éjféltől, és akkor beállíthatjuk, hogy hány óra múlva kapcsoljon automatikusan ki a program).

iOS alkalmazások
 
 
Android alkalmazások
 

Alkalmazások (más néven appok vagy applikációk) telepítése helyett a telefonon/tableten lévő internetböngészőbe a klubradio.hu oldalra ellátogatva is hallgathatjuk az adást, ha az ÉLŐBEN MOST gombra bökünk.

Klubrádió hallgatása okostelefonon
 
Klubrádió hallgatása okostelefonon
 

Számítógépen (laptopon vagy asztali gépen) a böngészőben a klubradio.hu oldalt megnyitva tudjuk hallgatni a Klubrádió adását az ÉLŐBEN MOST gombra kattintva.

Klubrádió hallgatása számítógépen
 
Klubrádió hallgatása számítógépen
 

Internetrádión is tudjuk hallgatni a Klubrádió adását. Ehhez vásárolnunk kell egy készüléket. Sokféle típusból választhatunk, a Klubrádióval pedig kedvezményt is igénybe vehet. Ha erre a linkre kattintva indítja a vásárlást, egy kedvezménykód segítségével a fizetésnél kedvezményt kaphat. A megjegyzés rovatba beírja a Klubradio (ékezet nélkül, de mindegy, hogy kis vagy nagy betűvel) promóciós kódot, és nemcsak ön kap 5%-os kedvezményt, hanem a világhírű magyar adót is támogatja ezzel.

Bővebben ide kattintva is talál információt arról, hogyan állíthatja be a WiFi-t és a Klubrádiót internetrádiós készüléken – videón is bemutatva a folyamatot.

Köszönjük Kovács Norbertnek a segítséget.