„Klubrádió
Reggeli gyors

Ideges a Gazprom

24/02/2020 11:01

| Szerző: Klubrádió

A magyar fél hezitál, egyelőre nem akar árajánlatot tenni a déli határ felől érkező gázra. Sokmilliárdos üzleti vitáról van szó, és a háttérben persze ott van a politika.

2020. február 24. Reggeli gyors - részlet 20.02.24. Holoda Attila
07:27
00:00

Oroszország látja el Európa jó részét gázzal, körülbelül 40 százalékát, de az igazi üzlet nem a termelésben van, hanem az ellátásban, a csővezetékekben, az üzleti szerződésekben. Már nem csak Ukrajnán keresztül jön az orosz gáz, hanem észak és dél felől is. A szállításhoz azonban úgynevezett hosszú távú szerződéseket kell kötni, hiszen a vezetékek több országon jönnek át, és az orosz kitermelőnek terveznie kell, akkor van biztonságban.

Január végén a Magyar Földgázszállító Zrt. viszont bejelentette, hogy nem tud ajánlatot tenni a Szerbia felől érkező gázra a hivatali engedélyezés elhúzódása miatt. Erre a Gazprom vezetői meglehetősen idegesen reagáltak, miután majd egy éve próbálják rávenni a magyar felet a kapacitás lekötésére.

Holoda Attila energetikai szakértő a Reggeli gyorsban elmondta, hogy itt egy nagyobb játszmáról van szó. Az Európai Unió azt szeretné, ha rövid távú 1-2 éves szerződéseket kötnének a tagországok az orosz féllel, mert ez élénkítené a versenyt. Közben például Németország külön alkut köt. Lengyelország, amely történelmi okokból oroszellenes, szintén más úton jár, elsősorban norvég gázt vásárol.

Magyarország nincs könnyű helyzetben. A gazdasági érdekek mást diktálnának, mint a politikai megfontolások. A Gazprom befolyása Oroszországban rendkívül erős, egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a magyar külügy nem nagyon tesz mást, mint hogy megfelel az orosz politikának.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flicr.com.

Reggeli gyors
2020.02.24. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor