„Klubrádió
Eurozóna

Hurrá, nyaralunk! De hol?

15/05/2020 15:18

| Szerző: Klubrádió

Szögezzük le: a járvány kezelése és az ezzel összefüggő határzárás, vagy nyitás tagállami hatáskör, nem uniós. Van is káosz, mini schengeni övezetek alakulnak ki.

2020. május 15. Eurozóna - részlet 20.05.15. Techet Péter
11:08
00:00

Az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte fakadt ki minap, hogy elfogadhatatlannak tartja egyes uniós tagállamok gyakorlatát, miszerint egymás közt megegyezve nyitnak meg országhatárokat, ezzel új turisztikai útvonalakat létesítve. Nyilván arra utalt, hogy ezzel rontják az Olaszországba irányuló turizmus esélyét éppen most, amikor világszerte a járvány visszaszorulására számítanak, azaz egy nyugodtabb, felszabadultabb nyárra.

Minderre Techet Péter, a Freiburgi Egyetem tudományos munkatársa reagált az Eurozónában, elemezve, hogy miként is állunk Európában a lazítással. Mindenekelőtt tudni kell, hogy a járványkezelés, az országhatárokon alkalmazott védelem nem uniós hatáskör, erről a tagállamok döntenek. Brüsszel ajánlásokat tehet, és ez meg is történt, aztán, hogy melyik kormány mit fogad el ezekből, az már az ő felelőssége. A másik lényeges elem, hogy itt nem csak a turizmusról van szó, hanem a külföldiek munkavállalásáról is, ami gazdasági szempontból még fontosabb lehet.

 

Jellemző gyakorlat, hogy a schengeni övezeten belül, ahol ugye szabad volt a munkaerőáramlás, most mini schengeneket hoztak létre. Ezt tették például a balti államok, Ausztria ilyet akar Csehországgal és Szlovákiával. Sőt Bécs megállapodott Budapesttel, hogy a Romániából Ausztriába érkező vendégmunkások számára egy vasúti folyosó áll rendelkezésre, a vonatok Magyarországon nem állnak meg. Németország korábban minden határát lezárta, kivéve Hollandia felé, most viszont nyit, már szombaton. Még a lengyel és a cseh határ problémás, ami pedig fontos lenne a vendégmunkások beengedése szempontjából. Spanyolország egészen más politikát alkalmaz. Bezárkózik, karanténba kényszeríti a beutazókat, pedig a turizmus ott is húzó iparág. Olaszországgal egyelőre senki sem akar megállapodni, hisz épp a csizma szára volt a legfertőzöttebb.

Azt látjuk tehát, hogy a tagállamok különbözőképpen reagálnak a vészhelyzet enyhülésére. Techet Péter szerint lehet azonban ennek a kaotikus állapotnak egy hozadéka. Az uniós állampolgárok rájöhetnek, hogy az egységes Európának, a schengeni határokon belüli létnek mégis van értelme. Fölértékelődhet a szabad mozgás fontossága, ezzel az Európai Unió presztízse is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Eurozóna
2020.05.15. 13:00
Műsorvezető: Kárpáti János