„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Hubai Gergely emlékére

30/07/2023 16:03

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A fiatalon, tragikus hirtelenséggel elhunyt filmzenetörténész éveken keresztül volt visszatérő vendége a műsornak.

 

2023. július 29. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. július 29., szombat 13:30)
27:21
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában Hubai Gergelyre emlékeztünk. A fiatalon tragikus hirtelenséggel elhunyt filmzenetörténész éveken keresztül volt visszatérő vendége a műsornak.

A korábban vele készült interjúkból válogattunk az adáshoz. Mielőtt azonban ezeket meghallgattuk, Kálvin Szabolcs beszélt egykori jó barátjáról. Nemcsak munkásságát méltatta, hanem felidézve barátságukat, Hubai Gergely személyiségét is közelebbről megismertette velünk. 

 
Hubai Gergely
 

Elmondta, hogy a Torn Music című könyve kapcsán ismerkedtek meg. Szabolcs, mint film- és zenerajongó, olvasóból vált baráttá. Az interjúban kiemelte, hogy Gergely igazi szakértője volt a James Bond filmek zenéinek.

A műsorban így megismételtük azt az interjút, amelyben a zenetörténész elmesélte, hogyan váltották egymást a zeneszerzők a franchise-ban, hogyan kapcsolódtak a főcímzenék a cselekményhez, és hogy az alkotók mi alapján választották ki az előadókat.

Hubai Gergely amerikanisztika-történelem szakos tanárként diplomázott, és többek között angoltanárként is dolgozott, de a filmek és a zene iránti rajongása hamar a mozi világa felé terelte. Filmzeneelméletet és filmzenetörténetet oktatott az ELTE Filmtudomány Tanszékén.

Rendszeresen publikált magyar és angol nyelven. És persze az egyetemi katedrán kívül máshol is tartott előadásokat, illetve beszélt fontos filmzene történeti eseményekről. 2020 júliusában, a 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone tehetségéről mesélt a Hangosfilm követőinek. A már életében legendává vált zeneszerző munkásságának olyan részeit is megosztotta a hallgatókkal, amelyeket a legtöbben nem tudtunk. Mint például, hogy Morricone szívesebben dolgozott Rómában, és szerzett zenét egyszerű olasz tévéfilmekhez, mert élvezte, hogy szabadabb a munkája, és nem szól bele mindenki, ahogy Hollywoodban.

Ennio Morricone
 
Ennio Morricone
 

Szintén a Hangosfilmben beszélgettünk arról Hubai Gergellyel, hogy vajon bírnak-e társadalomkritikával is a táncközpontú filmek. Ebből az interjúból is megismételtünk egy részletet az adásban. A 70-es években, vagyis a diszkó korszakban született művek közül kiemelte a Szombati esti láz című alkotást, amelyről kifejtette, hogy bizonyos mértékben korrajz, és a közeget is igyekszik ábrázolni. Hozzátette, a 80-as, a 90-es és a 2000-es években is hasonló recept alapján állították elő az ilyen típusú zenés filmeket. Így készült a Footloose, a Flashdance, de még a Stap Up is. Ezekben a tánc mindig a szabadságot, a kitörést szimbolizálta.

Hubai Gergely, filmtörténész, filmzenetörténész halálával egy remek kollégát és szakembert veszítettünk el. Mindössze 38 éves volt.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023. július 29. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes