„Klubrádió
Reggeli gyors

Hosszú törvények éjszakája

12/11/2020 11:38

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Kihasználva a járványhelyzetet és azt, hogy az ellenzék megszavazni készült a felhatalmazást, a kormány egyetlen éjszaka 40 törvénymódosítást ömlesztett a Ház elé.

2020. november 12. Reggeli gyors - részlet 20.11.12. Ligeti Miklós
00:00
00:00

Hosszan előkészített akciósorozatot hajtott végre a kormány egyetlen éjszaka alatt, amikor az Országgyűlést 40 különböző és egyenként is fontos tervezettel árasztotta el. Minden bizonnyal azért választották ezt a megoldást, mert a vírushelyzet miatti felhatalmazásról is döntenie kellett a Háznak, és az ellenzék ezúttal előre jelezte, hogy támogatja a javaslatot. Megjegyzendő, hogy a többi módosítás megszavazásához az ellenzékre egyáltalán nem volt szükség, a kormánypárti kétharmad szokás szerint át tudta volna nyomni azokat a gépezeten. Köztük olyanokat, mint az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetése, vagy a kamupártok lételemeinek szabályozása.

Az egyik legfontosabb és legérdekesebb javaslat a közpénzekről szólt. A 2012-es módosításkor az Alaptörvénybe bekerült, hogy a közpénzek felhasználásáról nyilvánossá kell tenni az adatokat. Ezt sokan sokféleképpen magyarázták, ki kellett perelni a titkolózóktól az információkat. Így egy idő után viszonylag egységes gyakorlat alakult ki a bíróságoknál – mondta el Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, hiszen ők is sok perben voltak benne. A lényeg, hogy az ítéletek szerint, ahol közpénz mozgott, vagy közfeladatot ellátó szervezetről volt szó, ott ki kellett adni a számokat. Legyen az állami, vagy önkormányzati vállalat, alapítvány, sportegyesület, amely TAO-támogatást kapott, és így tovább. A mostani törvénymódosítás már meghatározza –első látásra egyszerűen- , hogy mi a közpénz. „Közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése”.

Ligeti Miklós szerint ettől kezdve át fognak terelődni a jogi viták oda, hogy „Mi az állam?” Az állami tulajdonú cég beleértendő, vagy nem? A Magyar Nemzeti Bank alapítványai az állam részeinek tekinthetők a közpénz szempontjából, vagy nem? A nemzetközi megítélés nem nagyon kétséges. Ligeti Miklós azt a példát hozta fel, amikor a magyar kormány az államadósság egy részét egyszerűen áttolta egy állami bankba, hogy az annak a könyveiben szerepeljen, ne a költségvetésben. Az Európai Unió Bíróságát ez a trükk nem hatotta meg, döntése nyomán a Bizottság kimondta: az elbújtatni kívánt hiány is az államadósság része.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.11.12. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás