„Klubrádió
Reggeli gyors

HÖOK: Példátlan, hogy törlik az SZFE-s hallgatók jegyeit

20/01/2021 14:43

| Szerző: Klubrádió/szg

Nagyon aggasztó az a bizonytalanság, amelyben az SZFE-hallgatók vannak, miután elkezdték törölni korábban megszerzett jegyeiket – mondta a HÖOK elnöke. Murai László szerint ez az intézkedés bármelyik intézményben példátlan lenne, és nemcsak a hallgatóknak okoz kárt ez a döntés, hanem az egész magyar felsőoktatásra nézve jár „reputációs veszteséggel”.

2021. január 20. Reggeli gyors / részlet, Murai László, HÖOK (21.01.20.)
08:58
00:00

A hvg.hu-hoz eljuttatott levelek és Neptun-üzenetek tanúsága szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) elkezdték törölni a hallgatók korábban érvényesen megszerzett érdemjegyeit és gyakorlati eredményeit a Neptunból, összhangban azzal a tervvel, amelyről korábban számoltunk be, és amely alapján nulla kredittel zárnák le a hallgatók félévét. A már több hallgatónak kiküldött levelek alapján a Szarka Gábor kancellár által újonnan kinevezett oktatástámogatási igazgató kezdeményezte a törlést.

Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke azt mondta: nagyon aggasztó az a bizonytalanság, amelyben az SZFE-s hallgatók vannak. Szerinte ilyen intézkedés bármelyik intézményben példátlan lenne. Sajnos számítottak arra az SZFE-s hallgatók, hogy lesznek következményei az előző félévnek, de arra talán nem, hogy beváltja a fenyegetést az új vezetés. A hallgatók és a hallgatók is tudják teljesíteni a beszámolási kötelezettséget, vannak jelenléti ívek, vizsgák, vizsgalapok, felvett vizsgafilmek, ezért, mint mondta, „kicsit fura”, hogy ezt a megoldást választotta a vezetés. Az intézmény részéről az az ígéret hangzott el, hogy a következő félévben írja jóvá ezeket a krediteket, és érthető, hogy a hallgatók bizalma „nem maximális” a vezetésben. A kuratórium érvénytelenítette az első szemesztert, de a Fővárosi Törvényszék ezzel ellentétesen döntött.

free SZFE
 
free SZFE
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Megjegyezte: sok határon túli hallgató Erasmus-ösztöndíjjal volt itt, amelynek elég kemény feltételei vannak, tehát ha valaki nem tud elszámolni vele, mert utólag annullálták, annak elképzelhető, hogy vissza kell fizetnie az ösztöndíj összegét. Méltatlan ez a helyzet az egyetemi polgársághoz, és Murai László reménykedik benne, hogy az egyetem vezetése empatikusabb lesz. Szerint nemcsak a hallgatóknak okoz kárt ez a döntés, hanem az egész magyar felsőoktatásra nézve jár „reputációs veszteséggel”. Bízik benne, hogy a bírósági döntés és az oktatási jogok biztosának állásfoglalása elég lesz ahhoz, hogy sikerüljön megvédeni az SZFE-s hallgatói jogokat – tette hozzá.

Nehéz helyzetben vannak a hallgatók, mert alapesetben az intézményen belül lehetne jogorvoslatért fordulni, de erre ilyen körülmények között nem jók az esélyek. Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha mégse írják jóvá az elvégzett tárgyakat, a HŐOK elnöke úgy válaszolt: ez volt az SZFE-s hallgatók egyik legnagyobb aggálya, hogy sok ígéretet láttak már, de mindegyik annyit ér, amennyit betartanak belőle. Murai László szerint ez most olyan, mintha annak idején, amikor minden adminisztráció papíralapú volt, kitéptek volna egy papírt az indexből vagy az ellenőrzőből, és azt mondták volna, hogy majd a következő félévre átírják. Az aggodalomra minden okuk megvan tehát a hallgatóknak, és a HÖOK próbálja őket támogatni az oktatási jogok biztosával együtt – közölte.

Fullajtár Andrea szintén a hvg-nek nyilatkozva mondta el, hogy a nulla kredites rendelkezés miatt mondott fel az egyetemen. Közölte: „Egy feloldhatatlan ellentéttel találtam szembe magam, amikor kiderült, hogy a vezetőség meg akarja hamisítani a félévet.”

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Reggeli gyors
2021.01.20. 07:35
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert