„Klubrádió
Reggeli gyors

„Holnap találkozunk, ha nem lesz háború”

26/03/2019 08:36

| Szerző: Klubrádió

A hétfőn megkötött tűzszünet ellenére a palesztinok rakétákkal támadták Izrael déli részét. Válaszul az izraeli hadsereg katonai célpontokra mért légicsapásokat.

2019. március 26. Reggeli gyors - részlet 19.03.26. Nagy Gabriella
08:49
00:00

Választásra készülnek Izraelben. Talán ezzel is összefügg, hogy az utóbbi napokban, hetekben egyre több rakétatámadás éri az ország déli részét. Az már sokakat meglepett, hogy Tel-Aviv közelében egy családi házba is becsapódott egy rakéta. A Vaskupola – vagyis a rakétaelhárító rendszer- nem működött megfelelőképpen. Erre nem számítottak az emberek. A palesztinok támadásaira az izraeli hadsereg válaszolt, katonai célpontokra mértek légicsapásokat.

Igaz, már-már megszokták az állandó készültséget, tulajdonképpen most is csendes a légkör Izraelben, de egyre többször hallani egy új háború veszélyéről – mondta el Nagy Gabriella, az Új Kelet című lap főszerkesztője.

A Hamász terrorszervezet először véletlen kilövésekre hivatkozott, illetve arra, hogy illetéktelenek fértek hozzá a fegyverekhez, de azt senki sem hiszi, hogy egyszerre hatvan rakéta elindítása véletlen lehet. A Hamász időnként tűzszünetet köt saját magával, időnként megszegi azt – mondja a főszerkesztő- ám az egyelőre nem világos, hogy mit akar a legutóbbi akciókkal kiprovokálni.

Dési János interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/EPA/Abir Szultan.