„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hollik: Még öt hónapig jöhet a szennyvíziszap

6/08/2019 18:11

| Szerző: Klubrádió

A szennyvíziszapos szerződések megfelelnek a szabályoknak, de miután öt hónap múlva az utolsó is lejár, több ilyen engedélyt nem adnak ki; Magyarország jogállam, és aki ezt vitatja, nehezen vehető komolyan; a miniszterelnöknek joga van kritikákra nem válaszolni. Hollik István kormányszóvivő a Megbeszéljükben.

2019. augusztus 06. Megbeszéljük / részlet, Hollik István (19.08.06.)
25:24
00:00

A KDNP-s politikust először egy európai uniós adatsorról kérdeztük, amely szerint egyedül a horvát és a bolgár háztartásokban alacsonyabb a fogyasztás, a lista majdnem legalján van Magyarország. Hollik István erre úgy reagált: csodálkozik, hogy vannak olyanok Magyarországon, akik annak örülnek, ha Magyarország ilyen „álhírek vagy félreértelmezett információk” szerint nem sikeres. (Bolgár György jelezte: ennek senki sem örül.)

A kormányszóvivő egyébként nem ismeri ezt a statisztikát, azt pedig kiemelte: nem a magyar kormány tesz „győzelmi jelentéseket”, hiszen nem a kormány győz akkor, amikor nőnek a bérek és magas a gazdasági növekedés az uniós átlaghoz képest is, ez a magyar emberek munkája. Persze kell hozzá kormányzati stabilitás, felelős költségvetés, jó kormányzati politika. A béremelkedés miatt pedig az embereknek egyre több a pénzük, egyre többet tudnak fogyasztani - tette hozzá.

Bolgár György felvetette, hogy a G7 portál statisztikája szerint 2018-ban érték el a bérek a 2010-es szintet reálértéken, tehát oda jutottunk, ahol egy gazdasági válság közben voltunk. Hollik István szerint ez nem igaz, a bérek reálértéke 30 százalékkal nőtt.

A Székesfehérvárnál lerakott horvát és szlovén szennyvíziszapról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter három hete megígérte azt mondta, ez helytelen, erre nem adnak engedélyt és megkezdik a jogszabályi felülvizsgálatát. Ehhez képest azóta is jönnek a kamionok és terítik az iszapot. Kérdés, hogy ha a kormánytöbbség akár 24 óra alatt képes elfogadni egy törvényt, ebben az ügyben miért nem történt előrelépés? Erre a szóvivő úgy válaszolt: „Magyarország jogállam, aki ezt vitatja, az nem vehető komolyan”. Gulyás Gergely is azt mondta, hogy a hatóságok a jövőben ilyen típusú engedélyeket nem adnak ki, de még több mint egy tucat ilyen engedély érvényben van. A leghosszabb körülbelül öt hónap múlva jár le, onnantól kezdve nem raknak le külföldi szennyvíziszapot az országban. A hatóság folyamatosan vizsgálja, amit hoznak, és „az engedélyen túlterjeszkedő gyakorlattal nem találkozott”.

A trieszti kikötővásárlásról azt mondta: éles verseny van, hogy ki tud jobb kapcsolatokat építeni Kínával, amely várható, hogy 5-10 éven belül a világ legnagyobb gazdasági hatalma lesz. Szerinte mindent meg kell tenni, hogy minél több ilyen útvonalat támogassanak. Bolgár György felvetette, hogy a keleti nyitás meghirdetése óta 72-ről 80 százalékra nőtt a EU-ba irányuló export, erre Hollik István úgy reagált: mindenhova nőtt az export és ez örömteli.

Szóba került végül, hogy a miniszterelnök nem válaszol ellenzéki újságíróknak. Hollik szerint a miniszterelnökre csak „vádakat akarnak ráolvasni”, nem tudná elmondani saját programját, ha ilyen körben kellene nyilatkoznia. A kormányszóvivő szerint Orbán Viktornak joga van azt mondani, hogy „őt támadó” újságírókkal nem foglalkozik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük 
2019.08.06. 16:20 
Műsorvezető: Bolgár György