„Klubrádió
Esti gyors

Hol van már a gránitszilárdság

3/07/2019 18:56

| Szerző: Klubrádió

A választások előtt már nem mer komolyabb változtatásokat végrehajtani az Orbán-kormány. Túl nagy a kockázat.

2019. július 03. Esti gyors - részlet 19.07.03. Virág Andrea
07:31
00:00

A Fidesz át akarja alakítani az alaptörvényt, erről Orbán Viktor is beszélt, tehát tény. Ám a munka mégsem halad. Igaz, hogy a most érvényben lévőt, illetve annak vázát állítólag néhány nap alatt írta meg Szájer József, miközben vonatozott Brüsszel és Budapest között, de a változtatás nem megy ilyen gyorsan. Valószínűleg nem azért, mert nem lenne kapacitás egy hasonló munkára.

Sokkal valószínűbb, hogy a kormánypárt ezt az önkormányzati választások utánra halasztja, sőt talán Tarlós István megválasztásához köti. A főpolgármesteri poszt olyan, amelynek elnyerése szimbolikus erejű. Ezen a választáson nyilváníthat véleményt a legtöbb ember. Magyarországon választási időszak van, a parlamenti, az EP, majd az önkormányzati választások kampányai egymást érték, érik. Ilyen helyzetben a Fidesz nem kockáztat – véli Virág Andrea, a Republikon Intézet elemzője.

Az, hogy pontosan mit akarnak átírni az alkotmányban, nem tudható. A hírek szerint az azonos nemű párok örökbefogadását korlátoznák, a bírósági rendszert alakítanák át, ezen kívül a munkaügyi szabályokat változtatnák meg, a munkaadók javára. Min kényes téma, mind mozgósító erejű, gondoljunk csak a rabszolgatörvény elleni tiltakozássorozatra. Választások előtt komoly népszerűségvesztést okozhatna a tervezett változtatások bevezetése. Minden bizonnyal ezért várnak vele.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2019.07.03. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János