„Klubrádió
Esti gyors

Hol marad a valódi gazdaságélénkítés?

16/09/2020 01:47

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Németországban a bérek 70-80 százalékát támogatja az állam, Magyarországon a fizetések felének a 70 százalékát. A Fidesz szavazóinak kétharmada is látja, hogy baj van.

2020. szeptember 15. Esti gyors - részlet 20.09.15. Kordás László
08:25
00:00

Minden idők legnagyobb gazdaságmentő csomagjáról papolt az állami propagandagépezet, de úgy tűnik,  hiába. Az emberek a pénztárcájukon érzik, hogy mi történt. A Publicus Intézet felmérése szerint minden második ember mondja azt, hogy a járvány gazdasági válságot okozott. Minden hetedik megkérdezett elveszítette a munkáját, minden ötödiknek csökkent a munkaideje, ezáltal a jövedelme. Nem meglepő, de talán mégis furcsa, hogy a tények értékelése is pártfüggő Magyarországon. Az ellenzékiek 90 százaléka szerint nagy baj van, a fideszeseknek „csak” 64 százaléka mondja ugyanezt.

A kormány bértámogatási politikája helytelen mind a munkaadók, mind a munkavállalók képviseletei szerint. Például Németországban a bérek 70-80 százalékát támogatja az állam, Magyarországon a bérek felének a 70 százalékát – mondja Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Győzelmi jelentésekben nincs hiány, de valódi segítségben szűkmarkú az Orbán-kormány, pedig már mindenki számára világos, hogy jön a járvány második hulláma, sőt itt is van, ami a korábbinál is nagyobb gazdasági válságot hoz.

Bele kellene nyúlnia a zsebébe az államnak. Ez nem csak a szakszervezetek álláspontja, hanem a munkaadóké is. Az utóbbiak egyébként úgy reagálnak, hogy átszervezik a munkaköröket, automatizálnak, igyekeznek csökkenteni az élőmunka arányát. Folyamatosak az elbocsátások. A még dolgozó embereknek egyre több a munkájuk, de kevesebb a keresetük. Kordás László szerint mintegy 200 ezer korábbi munkavállaló maradt immár jövedelem nélkül, hisz a munkakeresési járadékot csak 3 hónapig fizetik. És jön a második hullám.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2020.09.15. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor