„Klubrádió
Esti gyors

Hogyan óvjuk meg gyermekünket az új NAT-tól? – Kárpáti Iván jegyzete

4/02/2020 18:01

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Kárpáti Iván jegyzetében arra keresi a választ, mit tehet egy szülő a gyerekéért az új Nemzeti alaptanterv káros hatásaival szemben. Talán úgy kell tanulni, mint évtizedekkel ezelőtt: a gyerek felmondja a hivatalos leckét, aztán a családdal megbeszélik, mi is történt valójában. Azért azokban a tanárokban bízhatunk, akik becsukják az ajtót és tanítják, amit lelkiismeretük szerint kell.

2020. február 04. Esti gyors / részlet, Kárpáti Iván jegyzete (20.02.04.)
01:21
00:00

A halott író a jó író, a NAT szerint. Hogy hány sebből vérzik az új, nemzetinek nevezett alaptanterv, azt nálam sokkal avatottabb emberek elmondták. Nekem már csak annyi maradt, hogy a 13 éves lányomat megóvjam ennek a hatásaitól, amennyire lehet. Nem állunk rosszul. Most is maga válogatja a könyveket, amiket hajnalig olvas, mellette letudja, amit le kell tudni.

Amikor majd ott tartanak történelemből, hogy kinek mennyi felelőssége van abban, hogy magyarok százezreit gyilkolták meg származása miatt – függetlenül attól, hogy saját identitását, miként határozta meg –, akkor is csak a tényekkel kell foglalkoznia, nem a tananyaggal. Azt ő most is tudja, hogy a dédit nem német katonák hurcolták el 20 évesen, hanem a Magyar Királyi Csendőrség derék állománya, a magyar közigazgatás lelkes szervezésében. A pecsétes papírokat majd a saját gyerekeinek is megmutathatja egyszer, ha akarja.

Aztán majd megbeszéljük a többi témát is, szépen párhuzamosan az iskolával. Mint mondjuk 40 évvel ezelőtt, amikor, ha erre igénye volt a családnak, elmondta, hogy mi volt '56-ban. A gyerek meg az iskolában felmondta a hivatalos leckét. Már akkor is voltak olyan tanárok, akik fogták magukat, becsukták a terem ajtaját, és tanították, amit lelkiismeretük szerint tanítaniuk kellett. Most is csak bennük bízhatunk. 

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2020. február 4-i, keddi adásában hangzott el.