„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Hogy is van ez a nyelvrokonság?

16/04/2019 12:10

| Szerző: Klubrádió

Mielőtt bárki arra gondolna, hogy a magyarság Kínából származik, maradjunk egy nyelvi érdekességnél. Nálunk miért van elől a családnév, amikor másütt a keresztnév az első?

2019. április 16. Ötös - részlet 19.04.16. Kálmán László
07:30
00:00

Bizonyos szempontból a kínaira, a koreaira és a japánra hasonlít a nyelvünk. Ezekben van elől a családnév.

A családnevek eredetileg jelzők voltak, például az a László, aki kovács. Általában a szakmára, a foglalkozásra utaltak, vagy valamilyen tulajdonságra, születési helyre, illetve ragadványnevek voltak. Módosították a jelzett szót. A magyar nyelvben a jelző a jelzett szó előtt áll. Európában a latin nyelv hagyományai terjedtek el, amelyben ez épp fordítva van. A miénkhez hasonló névhasználat Ázsiában, a kínai kultúra hatására alakult ki.

Kálmán László nyelvész az Ötösben azt is elmondta, hogy a családnevek használta a XIII. században terjed el. Előtte is voltak vezetéknevek, de azok érdekes módon nem öröklődtek. Általában a törzsi hovatartozásra utaltak.

Persze mindebből nem lehet a magyar nyelv eredetére vonatkozó következtetéseket levonni. Általánosságban az mondható, hogy a kisebb nyelvekben lehet a magyarhoz hasonló névhasználattal találkozni.

Bódy Gergő interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Pixabay.