„Klubrádió
Megbeszéljük...

Híve most inkább kihagyta Orbánt a Soros-támogatások elbeszélésből

30/05/2020 04:16

| Szerző: Klubrádió

Egyetlen helyen sem tartotta fontosnak megemlíteni a Soros-birodalom születése címmel írt friss tanulmányában Békés Márton jobboldali történész a Fidesz vagy Orbán Viktor nevét. Az Orbán-hívő kultúrharcosként is ismert szerző cikkében a pártok közül csak az MSZP, az MSZMP és az SZDSZ neve jött elő. Miért? Bolgár György riporterrel folytattak vitába hajló beszélgetést a kérdésről. Amúgy Békés írásában Bolgárt is megemlíti.

2020. május 28. Megbeszeéljük-részlet/Interjú, Békés Márton 2020.05.28.
15:14
00:00

Bár arról is írhatott volna a Soros-támogatások első tíz évét tárgyaló tanulmányában, hogy Orbán Viktor és a Fidesz is kapott pénzeket az amerikai-magyar milliárdostól, de ezt most nem tartotta fontosnak, nem az volt a célja, hogy konkrét személyeket, szervezeteket említsen. A Soros Alapítvány ugyanis több száz pályázót támogatott, jobboldaliakat, baloldaliakat, liberálisokat, valamint nagy összegeket adott az iskolai tejprogramra, xeroxokra, de táncházakra és még nagyon sok minden másra is. Ezek sorolása helyett inkább Soros hálózat-, illetve birodalomépítésének történetét tartotta érdekesnek, ezt akarta bemutatni – mondta a szerző, Békés Márton történész. A Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója hozzátette, igyekezett nem démonizálni Sorost, sőt kicsit le is van nyűgözve a tevékenységétől.

Új világ született - Időszaki kiállítás a Várkert Bazár
 
Békés MártonFotó 
MTI/Szigetváry Zsolt
 (részlet)
 

A riporter, Bolgár György – akinek a neve viszont előkerül az írásban – felvetette, hogy Soros támogatottjai között Orbán és a Fidesz nem a futottak még kategóriába tartoztak, hanem az éveken át kiemelten segített személyek és szervezetek közé. Békés szerint azonban ez a megjegyzés olyan, mint amikor valaki az alapján ítél meg egy filmet, hogy mi nincs benne. „Ez az én kutatásom, én ezt gondoltam beleírni”, ha pedig a Fideszről és Orbánról is írt volna, ami némileg jogos igény, akkor kétszer ilyen hosszú lett volna a tanulmánya – mondta. Az Orbán-hívő kultúrharcosként is ismert tanulmánykészítő szerint Orbánra és a Fideszre egy másik, Soros kudarcairól szóló dolgozatban lehetne kitérni, miután a mai magyar kormánypárt Európa egyik leginkább Soros-ellenes pártjává vált. Egyébként meg mindenki változik, nem csak Orbán, hanem Soros is, előbbi pedig annak idején „hülye lett volna” nem elfogadni utóbbi ösztöndíját – tette hozzá.

A Soros-birodalom születése címmel írt cikkében Békés Márton Soros György amerikai-magyar üzletember kelet-európai, de főleg magyarországi tevékenységének 1984-től kezdődő első tíz évéről értekezik. A XXI. Századi Intézet honlapján közölt írásában Sorost nyerészkedő, egyúttal messianisztikus vágyaktól vezérelt kozmopolitaként ábrázolja, aki dollármilliók adományozásával próbálta, nem csak nyílt társadalomról szóló ideológiáját terjeszteni, de indirekt hatalomra is szert tenni a kommunizmus zárt világában élő, majd azt fokozatosan maga mögött hagyó Magyarországon, aztán a térség több más államában is. Ezzel együtt azt is írja, hogy Soros a kommunista dominancia megmaradását segítette a rendszerváltoztatás után és később szuverenitássértő, migrációsegítő NGO-kat is finanszírozott. A „Soros-birodalom” ékköveként említett CEU 2019-es költözését Magyarországról pedig annak tulajdonítja, hogy az nem tartotta be a hazai felsőoktatási törvényt.

 
"Mindenki váltizik" - Orbán Viktor régen és most
 
 

Békés Márton arról nem ejt szót, hogy a tárgyalt korszakban mely szervezetek, személyek voltak Soros adományainak kiemelt kedvezményezettjei, a pártok közül pedig különböző apropóból csak az MSZMP, az SZDSZ és az MSZP nevét írja le. (Amúgy a tanulmánya kapcsán vele interjút készítő Bolgár György neve is előkerül az írásban.) A Fidesz vagy Orbán Viktor viszont nem jelenik meg a cikkben.

Nem úgy a Soros által támogatott Nyílt Társadalom Alapítványok visszatekintésében, amelyben fontosnak tartották megemlíteni, hogy a mai kormánypárt harminc évvel ezelőtt jelentős támogatásokat kapott a Soros Alapítványtól. „Amikor a régi rendszer összeomlott, a Soros Alapítvány létrehozott egy egymillió dolláros alapot az új demokratikus szervezetek támogatására. (…) Ezek közül különösen is figyelemre méltó az 1988-ban alapított hallgatói reformcsoport, a Fiatal Demokraták Szövetsége, a Fidesz, amely hamarosan egy akkor még centrista párttá alakult. Orbán Viktor, Magyarország jelenlegi miniszterelnöke egyike volt a számos Soros-ösztöndíjasnak, akik külföldi tanulmányokra kaptak támogatást ebben az időszakban; ő az Oxfordi Egyetemen folytatott tanulmányokat 1989-ben.”

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Békés Mártonnal
2020. május 28., csütörtök 16.15
riporter: Bolgár György