„Klubrádió
Reggeli gyors

Ez nem fog összejönni a kormánynak, nem lesz drogmentes Magyarország

16/07/2019 13:48

| Szerző: Klubrádió

Az állami célkitűzés ellenére enyhén emelkedik a kábítószer-használók száma az országban, és a társadalmi egyenlőtlenségek a drogfogyasztásban is megjelennek, a legszegényebbek vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, hozzájuk a segítség is sokkal nehezebben jut el. Képtelenség, hogy jövőre kábítószermentes legyen Magyarország – mondja a szakember.

2019. július 16. Reggeli gyors / részlet, Felvinczi Katalin (19.06.19.)
07:49
00:00

A kormányzat érvényben lévő drogstratégiája szerint 2020-ra Magyarország drogmentes lesz, ehhez van még öt és fél hónap. Felvinczi Katalin, a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület prevenciós munkacsoportjánek vezetője azt mondta: a legkevésbé sem állíthatnánk, hogy ez így lenne, képtelenség, hogy kábítószermentes legyen Magyarország. Talán kevesebbet beszélünk a erről a helyzetről az elmúlt 7-8 évben, de a probléma attól nem tűnik el, hogy nem beszélnek róla.

Semmiképp sem csökken a kábítószer-fogyasztók száma, a nagymintás kutatások a népesség általános szerhasználati szokásairól azt mutatják, hogy enyhén emelkedő lehet, a szakemberek pedig azt látják, hogy nehezen érik el a problémás szerhasználókat, nem elegendőek az eszközeik.

Ha nem tudják könnyen elérni a szerhasználókat, tehát nem jelennek meg az ellátásban, akkor nem tudják őket a megfelelő helyre továbbirányítani. Egyébként ha hirtelen sokan jelennének meg, nem is tudna velük foglalkozni az ellátórendszer, annyira a kevés a lehetőségük.

 
Középiskolai dílereket fogtak el a rendőrök (forrás: police.hu)
 

 

Jó pár éve tapasztalható probléma, hogy a szegregátumokban, falusi szegény területeken különösen drámai helyzetet tud eredményezni a dizájnerdrogok használata, mert lényegesen kevésbé elérhetőek azok, akik tudnának segíteni. A társadalmi egyenlőtlenségek a kábítószer-fogyasztásban is megjelennek.

Az állami szerepvállalásról azt mondta: nem igaz, hogy nem történik semmi, viszont inkább a felzárkózási programokban foglalkoznak a kábítószer-problémával. Véleményes, hogy jó-e, ha nem definiáltan jelenik meg a kábítószerhelyzet, hanem egyéb kezdeményezések mellett. Probléma szerinte akkor van, ha ennek a jelenlétét megpróbálják marginalizálni, ha azt mondják, hogy nem ezzel kell foglalkozni, hanem általános egészségfejlesztéssel.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2019. július 16. kedd, 08.35
Műsorvezető: Dési János