„Klubrádió
Reggeli gyors

HÉV a föld alatt – Csepeltől utazhat Szentendréig

16/08/2019 12:32

| Szerző: Klubrádió

Nem először merül fel az ötlet, hogy kellene építeni a fővárosban egy észak-déli vasúti tengelyt, vagyis össze kellene kötni a csepeli és a szentendrei HÉV-et. Most kezdődhet a tervezés.

2019. augusztus 16. Reggeli gyors - részlet 19.08.16. Gulyás Attila
06:19
00:00

Elkezdhetik tervezni az északi és a két déli HÉV összekötését, hogy egyszer legyen egy ilyen vasúti tengely. A kormány már tavaly meghozta a döntést, de most a támogatott uniós projektek adatbázisában is megjelent. Először a H6-os ráckevei és a H7-es csepeli vonalat kellene összekötni, majd csatlakoztatni a H5-ös szentendrei HÉV-hez. Az utóbbi lesz a keményebb dió, mert nyilvánvalóan a föl alatt kellene menniük a síneknek és át kellene vezetni a pályát a Duna alatt is. Vagyis ezen a szakaszon metróként kellene üzemelnie a HÉV-nek.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke jó ötletnek tartja a vonalak összekötését, sőt nem csak jónak, szükségesnek is. Közúton az észak-déli utasforgalmat nem lehet már lebonyolítani, buszokkal sem.

A terv egyébként nem új, többször gondolkodtak különböző nyomvonalakon, megoldásokon. Gulyás Attila a finanszírozásban látja a gondot. A BKV már most is évi 40-50 milliárd hiánnyal küzd, és egy ilyen HÉV-metrónak nem csak az építése kerül rengeteg pénzbe, hanem az üzemeltetése is. Persze az sem mindegy, hogy ki az üzemeltető. Amióta a HÉV-et átvette MÁV, nem megy minden olyan flottul. Az elnök szerint a BKV lenne a jobb választás, hiszen ott van szaktudás, gyakorlat egy metróvonal üzemeltetéséhez, a MÁV-nál nincs.

Hogy mikor lehet egy ilyen vonalon utazni? Tíz éven belül nem valószínű. Csak a tervezés, amelyben a mostani projektben szó van, igénybe vesz 3-4 évet. A nyomvonal kijelölése, a talajvizsgálat, a közművek kiváltásának megtervezése sok időt vesz igénybe. Az építés ideje pedig alapvetően pénz kérdése.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2019.08.15.
Műsorvezető: Pálinkás-Szűts Róbert