„Klubrádió
Reggeli gyors

Helytelen a Budapest-vidék szembeállítás

17/10/2019 10:18

| Szerző: Klubrádió

A választási eredményekre nem ez ad magyarázatot, hanem a települések lélekszáma, a tájékozódás lehetősége, a hatalomtól való függőség mértéke.

2019. október 17. Reggeli gyors - részlet 19.10.17. Virág Andrea
08:43
00:00

Az önkormányzati választások meglepetése talán nem is Karácsony Gergely győzelme volt, hiszen a fővárosban a két jelölt fej-fej mellett haladt, hanem az ellenzék vidéki sikere. A budapesti fordulatot sokan hajlamosak úgy kezelni, hogy az egy „kozmopolita, vörös”, de legalábbis baloldali, liberális, most már zöld város, a vidék meg egész más. A Republikon Intézet már rég jelzi, hogy a választási adatok nem támasztják alá a Budapest-vidék szembeállítás helyességét. Most sem.

A földrajzi fekvésnél sokkal fontosabb egy település lélekszáma. Ha a 10 ezer lakosúnál nagyobb városokat nézzük, illetve ott az első és második polgármester-jelöltre leadott szavazatok arányát, akkor azt látjuk, hogy 51 százalékot kapott átlagban a Fidesz, 46-ot az ellenzék. Vagyis az erőviszonyok eléggé kiegyenlítettek. A kormánypártok 2014-hez képest 18 városban veszítették el az irányítást. Az ellenzéki, civil és független jelöltek 48 olyan városban nyertek, amelyben többen élnek 10 ezernél. Meglepő helyeken is, mint amilyen Vác, Szentendre, vagy Érd. Tehát nem csupán egy budapesti hangulatváltásról van szó, ez már tendencia.

Virág Andrea, a Republikon stratégiai igazgatója a különbséget a kisebb és nagyobb települések között az alábbiakban látja. Egész más az életmód egy nagyvárosban és egy ki faluban, az előbbiben könnyebb a megélhetés és kisebb a függőség a hatalomtól. Egy faluban kiszolgáltatottak az emberek a polgármesternek, a helyi potentátoknak. Ezen kívül óriási, meghatározó különbség van a hírfogyasztásban, a kis helyekre csak a kormánypropaganda jut el. Ezt a hátrányt az ellenzék hálózatépítéssel, személyes jelenléttel, személyes találkozásokkal tudja ellensúlyozni, ami nagy munka, de hatékony megoldás az emberek tájékoztatására, meggyőzésére. Egyébként ez a módszer hatékony a nagyobb városokban is, tehát ha az ellenzék 2022-ben nyerni akar, dolgoznia kell, ezt a munkát nem spórolhatja meg.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor.

Reggeli gyors
2019.10.17. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor