„Klubrádió
Megbeszéljük...

Helyretették Erdélyből Semjén Zsoltot

1/08/2019 19:17

| Szerző: Klubrádió

Furcsa mellészólásnak tartja Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke Semjén Zsolt tusványosi kijelentését arról, hogyan segíti a budapesti kormány a határon túli magyar pártokat. Pénzt nem küldhet Magyarország a külhoni politikai szervezeteknek, az tilos – véli az erdélyi politikus. Markó Béla szerint azonban nem is ez a fő probléma Semjén beszédével, hanem az, ami kimaradt belőle: az napi szintű együttműködés szándéka a román, szlovák, szerb és más szomszédban működő kormányokkal.

2019. augusztus 01. Megbeszéljük-részlet/Interjú Markó Bélával (19.08.01.)
18:40
00:00
Félreszólás lehetett, amit a magyar miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt Tusványoson mondott a határon túli magyar pártok magyarországi támogatásáról – mondta a Klubrádióban Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke. Az erdélyi politikus csodálkozott a kijelentésen, mert mint hangsúlyozta, a politikai pártok Romániában sem kaphatnak külföldről pénzügyi támogatást. Ez egyszerűen nem lehetséges, bármennyire is akarná valaki. Az más kérdés, hogy erkölcsi és politikai támogatást kaphatnak ezek a szervezetek Magyarországról – tette hozzá.

Semjén Zsolt Tusványoson a határon túli magyar pártok vezetőivel folytatott beszélgetésen a magyar kormány nemzetpolitikai stratégiáját összegezve azt mondta, nem kell szemérmesnek lenni, névvel, címmel vállalja, hogy a magyar állam intézményes módon támogatja a külhoni pártokat. „Csókoltatom az utódállamokat, akiknek ez nem tetszik” – fogalmazott.

Markó Béla szerint azonban nem is a támogatásra vonatkozó furcsa mellészólás az igazi probléma a nyilatkozatban hanem az, ami nem hangzott el Semjén Zsolt részéről – sem. Lehet ugyan csókoltatni az utódállamokat, de talán jobb lenne folyamatosan, nap mint nap tárgyalni velük, aminek a szándéka úgy látja, hiányzik. Ha az érintett országokban létező jogi, intézményes keretek megváltoztatásán Magyarország nem próbál meg dolgozni együtt az illető kormányokkal, akkor az nagy gond. Napi párbeszédre, figyelemre lenne szükség Magyarország részéről, még akkor is, ha ennek a feladatnak az elvégzés persze elsősorban a helyi magyar politikai szervezetek feladata. Jelenleg nem is az a baj, hogy rossz vagy jó a viszony ezen államokkal, hanem, hogy nincs – tette hozzá.

Az RMDSZ volr elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, a Magyarországról érkező oktatási, gazdasági támogatások nagyon rendben vannak, nagy szükség van rájuk Erdélyben. Arról azonban nem tud, hogy az Erdélybe érkező magyar pénzekről hallgatólagos megállapodást kötött volna a román és magyar fél arról, hogy az összegek harmada a román elitnek jut, ahogy azt Stefano Bottoni történész, az erdélyi magyarság kutatója mondja. Markó Béla nem hiszi, hogy ilyen megállapodás létezne, az azonban köztudott, és ő sem tartja problémának, hogy erdélyi régiók fejlesztésére Magyarországről küldött támogatásokban román nemzetiségű vállalkozók is részesülnek.

Az erdélyi politikus arról is beszélt, nem kizárt, hogy – amint azt szintén Stefano Bottoni kalkulálja – mára Románia területén egymillió alá csökkent a magyarok száma. Ez azonban Markó Béla szerint nem feltétlenül azt jelenti, hogy ennyit tesz ki az összlétszámuk, az egymillió alatti adat inkább abban az estben lehet igaz, ha az aktuálisan Románia területén tartózkodó magyarok számát nézzük. Nagyon sokan mentek ki ugyanis külföldre dolgozni, magyarok és románok is – utóbbiak talán még többen. A népességfogyás tehát általános, így a két nemzetiség aránya lényegesen nem változott Erdélyben.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Markó Bélával
2019. augusztus 01., csütörtök 16.15
riporter: Bolgár György