„Klubrádió
Esti gyors

Hazabeszélek - Pikó András jegyzete

8/04/2019 16:14

| Szerző: Pikó András/Klubrádió

Civilnek lenni azért jó, mert nem kényszer a politikával való együttműködés, csak az egyik lehetőség. Párhuzamosan a politikai versenyzőkkel, helyben a helyiek érdekében sok apró dologban tudunk segíteni, jobbítani. 

 
Pikó András, műsorvezető és civil
 

2019. április 08. Esti gyors-részlet (Pikó 20190408)
03:04
00:00
Régóta foglalkoztat a kérdés, vajon törvényszerű-e az, hogy Magyarországon ennyire eltér egymástól a hivatalos pártpolitikát művelők és a közéleti szerepet vállaló civilek tevékenysége és stílusa.

Mindig azt gondoltam, a közéletiség két szintje kiegyensúlyozott és demokratikus társadalmakban kiegészíti egymást, nem ellenfelei, hanem partnerei egymásnak. Magyarországon sokáig volt ellenségeskedés civilek és pártok között, ennek hatásait ma is érezzük. A különbözőségünk oka természetes: a demokratikus politikában a versengés logikája a fontos, a közéletben a civileknek a gyakorlati hasznosság és a valódi hatás a mindennapokra. Jó lenne, ha a két szféra összeérne, hogy a civil gyakorlatiság hatással legyen a politikára és a politikai képviselet lehetősége erősítse a civil érdekérvényesítést. Ha erre esély nyílik, meg kell ragadnunk. 

Nyilván rájöttek - hazabeszélek.

A 8. kerületben, ahol egy közéleti civil csoport tagjaként dolgozok, még idén januárban elindult egy párbeszéd arról, hogy vajon lehet-e civil, de pártok által támogatott polgármester-jelöltje a helyi ellenzéknek. Mi, civilek, elkezdtünk tervezni, fontos helyi ügyekben akciózni és szakpolitikai programokat írni, a pártok pedig nyilván elkezdtek egyeztetni, tárgyalni egymással választásról, kampányról, a majdani testületről. A két folyamat a napokban úgy ért össze, hogy a Momentum a többi párt nevében felkért engem polgármester-jelöltnek. A felkérés esélyt jelent arra, hogy a civilek szempontjai, programjai és módszerei egyetlen budapesti kerületben érvényre juthassanak. Persze azt, hogy ez az esély megvalósuljon, garanciákkal kell biztosítani. Itt még nem tartunk, emiatt egyelőre nem tudtam elfogadni a felkérést, tehát nem vagyok még polgármester-jelölt.

Aztán ma jött az új hír, hogy más politikai szereplők, más logikával és más célokért újra kezdenének vagy felfüggesztenének tárgyalásokat, megváltoztatnának mindent, az alapoktól. A politikai verseny Önökért, az önök szavazataiért folyik, de egymás ellen is, és ez a verseny most új szintre léphet.

Ez nem az olyan civilek terepe, amint amilyen én is vagyok, nincs itt keresnivalónk. De civilnek lenni azért jó, mert nem kényszer a politikával való együttműködés, csak az egyik lehetőség. Párhuzamosan a politikai versenyzőkkel, helyben a helyiek érdekében sok apró dologban tudunk segíteni, jobbítani.

Reménykedjünk, hogy ezek a párhuzamosok egyszer találkoznak és nem a végtelenben.

Addig is újságírónak lenni, ráadásul klubrádiósnak lenni azért jó, mert mindezt elmondhattam, közvetlenül Önöknek, az egyik legfontosabb civil közösségem tagjainak.

Pikó András jegyezete a 2019. április 8-i Esti gyorsban hangzott el.