„Klubrádió
Esti gyors

Háttal a Himnusznak

2/07/2019 19:01

| Szerző: Klubrádió

Komoly vita várható a most megalakult Európai Parlament és a tagállamok vezetői között. Utóbbiaknak kell jelölteket állítaniuk a legfontosabb vezető posztokra.

 

2019. július 02. Esti Gyors - részlet 19.07.02.18:00 Nemes Gábor
06:41
00:00

Megalakult az Európa Parlament, a brit brexit-párti képviselők háttal álltak a Himnusz alatt, pedig most még ők is tagjai az EP-nek. Az ígéret szerint szerdán elnököt is választanak. Közben az Európai Tanács ismét összeül, hogy megpróbáljon jelölteket állítani a legfontosabb vezetői posztokra. A döntést egyébként a parlamentnek kell majd meghoznia.

Úgy hírlik, az Európai Bizottság elnöki posztjára a miniszterek a német védelmi minisztert, Ursula von der Leyent jelölik. Ő Angela Merkel bizalmasa, követője. A visegrádi országok vezetői is elfogadható jelöltnek tartják. Ez már csak azért is érdekes, mert a német politikusról ugyan sokat nem lehet még tudni, de azt igen, hogy például egy szír menekült gyermeket fogadott be. Az is tudható, hogy a föderális Európa nyílt híve, vagyis az Európai Egyesült Államokat támogatja, nem pedig a nemzetállamok Európáját. Azaz olyasmit, amire a visegrádiak harcosan és következetesen nemet mondanak. Támogatásuk tehát enyhén szólva is megkérdőjelezhető – hívta fel a figyelmet tudósítónk, Nemes Gábor.

Manfred Weber, aki korábban várományosa volt a posztnak, és akit Orbán Viktor élesen támadott, azokban a kérdésekben, amelyek a visegrádiaknak fájhatnak, sokkal kevésbé konfrontatív. Ő esetleg a parlament elnöke lehet, de csak fél cikluson át, utána át kellene adnia a helyét egy szocialista politikusnak.

A beszélgetést a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2019.07.02. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor