„Klubrádió
Reggeli gyors

Hatott az uniós büntetés?

14/11/2019 13:41

| Szerző: Klubrádió

Közbeszerzési szabálytalanságokat talált az EU Magyarországon, az Orbán-kormány nem próbált vitatkozni, bevállalt egy átalány-büntetést. Kezd kiderülni, hogy miért.

2019. november 14. Reggeli gyors - részlet 19.11.14. Weinhardt Attila
09:32
00:00

Alig hogy bevállalta a gigantikus, 700 millió forintos büntetést a magyar kormány, máris módosítja a közbeszerzési törvényt. Az Európai Bizottság ugyanis azért nem hajlandó folyósítani a támogatások egy részét, mert közbeszerzési szabálytalanságokat talált. Ezek szerint a kormányra hatott a szankció és észhez tért?

A válasz nem egyszerű.

A törvénymódosítás egy része bevallottan azt a célt szolgálja, hogy ne kelljen még egyszer ilyen szankciót elszenvedni, takarékosabban bánjanak a közpénzekkel, és csökkentség az adminisztratív terheket. Az Orbán-kormány tehát megpróbál elmozdulni az EU által régóta kifogásolt módszerektől, hogy amikor legközelebb elszámolásra kerül a sor, a kiküldött számlákat valóban ki is fizessék. A miniszterelnökség már nyáron figyelmeztette a projektgazdákat, hogy legyenek szigorúbbak. Az Európai Bizottság rendszerszintű problémákat talált a projektek ellenőrzésénél, felügyeleténél, például összejátszást, túlárazást, a kormánynak tehát lépnie kellett.

Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője azonban nem csak ezt az odalát nézte a törvénymódosításnak, hanem azt is, hogy az uniós pályázatoknál előírandó szigorításokkal párhuzamosan a belföldi projekteknél lazítás tapasztalható. Vagyis, ahová nem ér el az EU keze, ott az eddiginél is szabadabb a játék. Megszűnik például a kettős ellenőrzés.

További érdekesség, hogy a korábbi időszakban egy-egy pályázatnál csak az ár alapján döntöttek. Később bejött más szempont is, például az, hogy a minőséget is kellett nézni az elbírálásnál, ami nagyon szép, de azt a célt is szolgálta, hogy ne a legolcsóbb ajánlat nyerjen, hanem a leginkább tetsző, mondjuk úgy, haveri ajánlat. Most, hogy a véget érő uniós költségvetési ciklus minden támogatását kiosztották, visszatérnek a legolcsóbb ajánlat elvéhez. Akkor eddig hol is volt, a felelős közpénzfelhasználás elve?

S még valami árnyalja a képet és jellemzi az Orbán-kormányt. Nem azért vállalták be a büntetés-átalányt, vagy nem csak azért, mert nem akartak minden egyes projekttel egyenként elszámolni, bár az nem lett volna könnyű. Weinhardt Attila szerint az a helyzet, hogy azt a 700 milliót, ami most a központi kasszában maradt, újra meg lehet pályázni egy másik projekt keretében, és ha ott ügyesen játszanak, le is lehet hívni. Persze ennek az az ára, hogy új projekteket kell indítani itthon, de ez Orbánéknak nem probléma. A túlvállalás pedig Brüsszelben is ismert technika, nem szokták kifogásolni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.11.14. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes