„Klubrádió
Reggeli gyors

Határnyitás – A rendszerváltás története

10/09/2019 21:23

| Szerző: Klubrádió

A "szétfalazott" Németország mindkét feléből utazhattak Magyarországra. Nem csoda hogy nyaranta ellepték a Balatont. Az NDK-sok azonban nem mehettek tovább nyugati országokba.

2019. szeptember 10. Reggeli gyors - részlet Elbert Márta
08:11
00:00

1989 nyarán különösen sok keletnémet turista érkezett Magyarországra. Egyébként a jelenség nem volt szokatlan, mert a Balaton volt a szétszakított családok, ismerősök kedves találkozóhelye, ide jöhettek az NDK-ból is, az NSZK-ból pedig egyértelműen. Inkább a létszám volt feltűnő. A budapesti nyugatnémet nagykövetségnél is sokan gyűltek össze, hogy vízumot szerezzenek. Elbert Márta, a Fekete Doboz alapítója és munkatársai rögzítették az eseményeket.

Augusztus végén már kezdett kezelhetetlenné válni a helyzet, ekkor lépett színre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Zugligeti templomuk kertjét nyitották meg a menekülők előtt, itt biztosítottak tisztálkodási lehetőséget. Amikor ez is kicsi lett, Zánkára vitték őket az úttörővárosba. Közben egyre többen próbáltak Ausztriába szökni a zöldhatáron át. Ám ott húzódott a vasfüggöny.

 
Konferencia a határnyitásról
Fotó: Külügyminisztérium/ Burger Zsolt / MTI
 

A háttérben komoly tárgyalások folytak. Az NDK és Magyarország között ugyanis volt egy egyezmény, amely szerint a németek nem hagyhatják el az ország területét nyugat felé. Németh Miklós miniszterelnök, Horn Gyula külügyminiszter és mások egyezkedtek. Nyilván Mihail Gorbacsovnak is szava volt ebben a kérdésben. Végül 1989. szeptember 11-én Horn Gyula bejelentette, hogy az itt rekedt NDK-sok a saját útlevelükkel átléphetik a magyar határt és elmehetnek egy olyan országba, amely befogadja őket. Németországban erről azóta sem feledkeztek el.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
Műsorvezető: Dési János